Алонсо: Хамилтън е прав, всички големи напускат МакЛарън

снимка: БТА

Лидерът в класирането при пилотите във Формула 1 Фернандо Алонсо подкрепи големия си съперник Люис Хамилтън в решението му да напусне МакЛарън от следващия сезон и да подпише с Мерцедес.

 

Според двукратния световен шампион Алонсо, МакЛарън не оправдава потенциала си и досега не е убедил, че заслужава да бъде причислен към най-великите отбори в „Кралските гонки". Испанският състезател на Ферари предложи и безкомпромисните си доводи за подобно твърдение.

 

„МакЛарън няма титла при конструкторите вече 14 години, въпреки че често притежава най-добрия болид", започна Алонсо.

 

В действителност през 2007-ма година пилотите на МакЛарън спечелиха най-много точки в шампионата - тогава пилотският тандем бе изграден от именно Алонсо и Хамилтън.

 

За съжаление на отбора обаче, той беше дисквалифициран от класирането при конструкторите заради шпионския скандал, от който стана ясно, че главният дизайнер Майк Кълън се е сдобил с около 800 страници поверителна информация за Ферари.

 

„За Люис е много добре, че продължава напред", продължи Алонсо. „От МакЛарън са напускали всички най-големи - Ален Прост, Айртон Сена, както и аз, така че е нормално той да иска да продължи развитието си.

 

Това е добра промяна", каза още испанският състезател на Ферари, който беше определен за архисъперник на Хамилтън по време на съвместния им престой в МакЛарън.

 

„Люис се справи отлично в МакЛарън - дебютира във Формула 1, спечели шампионата (Хамилтън е единственият шампион от МакЛарън в последните 12 сезона). Определено ще бъде претендент за титлата и догодина с Мерцедес. С право е смятан за един от най-добрите пилоти и според мен ще се наслади на времето си в новия екип.

 

Мерцедес е отличен отбор, защото отборният директор Рос Браун е там, а и компанията зад гърба му гарантира потенциал, така че те ще бъдат много силни", завърши Алонсо.