Жекова, Зографски и Янков в състава на България за Зимната Универсиада

снимка: БТА/AP

Трима участници на Игрите в Сочи 2014 Александра Жекова, Радослав Янков и Владимир Зографски са включени в състава на България на започващата в събота Зимна Универсиада 2015.

Сноубордистката Жекова, която завърши на пето място на Олимпиадата през миналата година, ще се състезава в бордъркроса, Янков ще участва в паралелния гигантски слалом на сноуборда.

С двамата ще бъдат и техните треньори - съответно Виктор Жеков и Георги Атанасов-Джоко. Алпийците ще бъдат представени от юношеския национал Георги Нушев, който ще стартира само в техничните дисциплини.

В българския състав на Студентските игрие още един талантлив наш спортист - Владимир Зографски, световен шампион за младежи в ски-скока от Отепаа 2011. За Влади и неговия треньор и баща Емил, Универсиадата е отличен шанс да се реваншира пред своите фенове за неубедителните изяви в предишния сезон.

"България тръгва за Зимната универсиада с отбор от потенциални медалисти - заяви доц. Златко Джуров, председател на Асоциацията за студентски спорт "Академик".

"На практика това са елитните ни състезатели в белите спортове, Жекова и Янков записаха най-добрите индивидуални класирания на Олимпиадата в Сочи миналата година. Сведохме състава до минимум в синхрон с новата стратегия на Министерството, наред с представянето на Световните игри, наш много важен приоритет е вътрешният календар, в който най-близката проява е Националната зимна универсиада от 11 до 15 март в Боровец.

Държим на това академичната младеж в България да има максимален брой възможности за спорт, състезания и физическа активност", каза още той. Студентският спорт в България бележи в момента възход след дългогодишна криза поради организационни, финансови и юридически пречки.

Откакто преди три години Джуров пое ръководството на АУС "Академик" бяха възстановени националните зимни и летни универсиади, освен това три пъти поред се организират летни студентски игри в курортен комплекс Камчия.

Шефът на академичния спорт настоява за законодателни промени, които да улеснят спортуващите във висшите училища и за по-голямо внимание от страна на държавата, общините и университетските управи към студентите спортисти. За първи път в историята Универсиадата е с поделено домакинство.

Тази зима северните дисциплини и биатлонът ще се състоят от 24 януари до 1 февруари в Щръбскеплесо/Осърбле(Словакия), а испанският зимен център Гранада ще приеме алпийските ски, сноуборда и ледените спортове от 4 до 14 февруари.