Великият Бьорндален се позлати в Сочи

галерия:

снимка: БТА/AP

Живата легенда на биатлона Оле Ейнар Бьорндален започна вихрено участието си на Зимните Олимпийски игри в Сочи 2014 и спечели златен медал в дебютната дисциплина – спринт на 10 км.

Великият норвежец, който е абсолютен рекордьор с 93 победи в Световната купа, завърши с време 24:33.5 минути и една грешка от втората си стрелба от положение легнал. За Бьорндален това е 7-ми златен медал от Олимпийски игри, общо 5-ти в индивидуална надпревара и 3-ти в дисциплината спринт. В колекцията си Оле Ейнар вече има 12 олимпийски отличия.

Той не бе сред големите фаворити за отличието, но тотално засенчи протежето си Емил Хегле Свендсен (Норвегия) и по подобаващ начин изпълни желанието си в последния си сезон като професионален биатлонист.

Лидерът в генералното класиране за Световната купа и суперфаворит Мартен Фуркад (Франция) се провали в стремежа си да спечели медал, като остана извън топ 3 с 1 грешка и 12.4 секунди изоставане от шампиона.

Именно в първата стрелба от положение прав Фуркад пропусна една от 5-те мишени и след това не можа да навакса пасива си от Бьорндален и Ландертингер, а в последствие бе изместен от топ 3 от Ярослав Соукуп (Чехия), Жан-Филип Льогелек (Канада) и Антон Шипулин (Русия), за да остане на 6-то място.

Изненадващо на втора позиция завърши австриеца Доминик Ландертингер, а трети остана Соукуп, като и двамата стреляха перфектно. Топ 10 допълниха Шипулин, Льогелек, Фуркад, Зимон Едер (Австрия), Ондрей Моравец (Чехия), Свендсен и Яков Фак (Словения).

За съжаление, българските представители в Сочи не се представиха по най-добрия начин на огневия рубеж и останаха извън топ 30 в спринта. Красимир Анев дебютира с три грешки в стрелбата си, при второто си посещение бе перфектен, но все пак остана на 49-то място.

Владимир Илиев направи по два пропуска от двете положения и се класира 60-ти, докато Михаил Клечоров 1 плюс 1 грешки остана извън 60-цата - 70-ти, която дава възможност за участие в преследването.

Дебютантът на Олимпийски игри Иван Златев направи по един пропуск в двете положения и остана 76-ти преди да завършат последните 10 състезатели.

Все пак, Анев, Илиев се класираха за преследването утре, като малките разлики между състезателите са предпоставка за добро представяне и наваксване на позиции от страна на българите в Сочи.