Величествена церемония закри Зимните олимпийски игри (ГАЛЕРИЯ)

Загасяне на олимпийския огън

галерия:

снимка: БТА/AP

За съжаление, всяко хубаво нещо си има край. Днес с грандиозна церемония бяха закрити Зимните олимпийски игри в Сочи, които през този месец несъмнено приковаха вниманието на цялото земно кълбо.

Бляскавото закриване на Игрите се състоя на ст. "Фишт", като сред 40-те хиляди зрители на трибуните бе руският президент Владимир Путин и куп други височайши личности. Президентът на България Росен Плевнелиев и други държавни лидери също изгледаха на живо церемонията.

Очаквано организаторите предложиха впечатляващи визуални ефекти, акробатика и палитра от цветове и звуци, които изумиха не само присъстващите, но и всички пред телевизионния екран.

Трябва да се отбележи, че домакините от Русия проявиха и невероятно чувство за самоирония. След като по време на откриването се случи страхотен гаф, а един от свещените олимпийски кръгове така и не се отвори, днес организаторите преповториха събитието. Този път обаче умишлено, явно шегувайки се със самите себе си.

В крайна сметка всичките кръгове се отвориха величествено в последствие, а шегата на домакините остави усмивки по лицата на всички.

4068514

Първи на стадиона се появиха спортистите на Русия, които и спечелиха надпреварата при медалите. Знаменосец на България в днешния ден бе скиорът Никола Чонгаров, който бе и един от най-добре представилите се български атлети на Игрите. Най-предно класиралият се български спортист в Сочи Александра Жекова не присъства на церемонията.

4068512

Президентът на МОК Томас Бах пък определи Игрите в Сочи като изключително успешни. "Русия предостави всичко, което бе обещала. Това бяха Игри на самите спортисти. Напускаме Сочи като приятели на руския народ!", възкликна Бах.

4068530

Организаторите отправиха специални благодарности и към около 25-те хиляди доброволци, без които успешното провеждане на Игрите нямаше как да бъде възможно.

4068516

По традиция олимпийският флаг бе предаден в ръцете на следващите домакини - Южна Корея. Пьончан ще бъде домакин на Зимните игри през 2018 година, а корейският химн бе изпълнен от две ангелски изглеждащи дечица. Представител на корейската делегация пък гордо развя олимпийския флаг пред трибуните на ст. "Фишт".

4068522

Специално внимание в церемонията бе обърнато и на стожерите на руската култура. Ликове на Фьодор Достоевски, Лев Толстой, Антон Чехов и други велики писатели придадоха някак различен облик на церемонията, припомняйки, че спортът не е всичко.

4068525

Церемонията в Сочи завърши със символичното загасяне на олимпийския огън. Честта бе дадена на талисманите на Игрите, които присъстваха на стадиона във впечатляващо уголемени размери. Великолепни фойерверки и пироефекти белязаха края на 22-ите Зимни олимпийски игри, които за огромно съжаление не донесоха кой знае колко радост на българския спорт.

4068510

Най-добрите снимки от церемонията по закриването на Зимните олимпийски игри в Сочи можете да разгледате в галерията на Sporta.bg.