Три града останаха в битката за Зимна Олимпиада 2022

снимка: БТА/AP

Изпълкомът на Международния олимпийски комитет (МОК) определи днес три града да останат в надпреварата за домакин на Зимните олимпийски игри през 2022 година.

Осло, Алмати и Пекин преминаха ситото от "градове подали молба" до "градове кандидати", каквато е процедурата на МОК. По различни причини отпаднаха Краков, Лвов и Стокхолм.

Осло е столицата на Норвегия, населението ѝ е 600 000 души. Градът е организирал зимната олимпиада през далечната 1952 г. След това Норвегия бе домакин на още едни Игри – в намиращия се на 150 км северно Лилехамер през 1994.

Алмати е най-големият град на Казахстан с население 1.5 милиона жители. Страната, а и регионът на Средна Азия никога са организирали олимпийски игри. Азия е домакинствала на две зимни (Сапоро 1972 и Нагано 1998) и на три летни (Токио 1964, Сеул 1988 и Пекин 2008) олимпиади, а най-близките игри са проведените през февруари тази година в руския Сочи.

Пекин е столицата на Китай, която наброява близо 25 милиона жители. Ако спечели игрите през 2022 г. ще стане първият град в историята, домакин на летни и на зимни игри, тъй като организира Олимпиадата през 2008 г.

Решението да останат тези три кандидатури е базирано на техническите анализи, направени от специална работна група от експерти на МОК. Техните заключения се основават на различни критерии, като транспорт, съоръжения, инфраструктура, настаняване и сигурност.

Решението взема предвид и специфичната визия за бъдещето на региона, както и потенциалните възможности за позитивно устойчиво развитие, и одобрение на местното население.

Ето как трите града отговориха на тези критерии:  

- Осло фокусира кандидатурата си върху младите хора и опита от изключително успешното провеждане на Зимната олимпиада през 1994 г. в Лилехамер. Разчита се игрите да провокират още по-здравословен и активен начин на живот.

 - Алмати постави в основата на желанието си да бъде домакин целта на града, стараната и региона да се превърне в спортен, туристически и конгресен център на Централна Азия.

- Пекин базира искането си да бъде домакин върху стремежа да продължи позитивния имидж изграден по време на блестящо организираните Летните олимпийски игри през 2008 г. Планира се изграждането на нов голям зимен център в Китай, който да спомогне развитието на зимния туризъм и ски-индустрията.

Сега за трите кандидатури предстоят процедури, визити и проверки. Градът домакин на ХХІV зимни олимпийски игри през 2022 г. ще се определи на 31 юли 2015 година, по време на сесията на МОК в Куала Лумпур.

Домакините на предстоящите три олимпиади вече са определени: 2016 лятна в Рио де Жанейро (Бразилия), 2018 зимна в Пьончан (Южна Корея) и 2020 лятна в Токио (Япония).