Трикратният еврошампион по бодибилдинг Вальо Петков пред Sporta.bg: Не взимам допинг, защото искам да съм здрав! Фитнесът помага при редица заболявания

галерия:

Валентин Петков е сред най-разпознаваемите имена у нас, а и не само, що се отнася до културизъм, фитнес или бодибилдинг. Наскоро той завоюва трета европейска титла от шампионата в Испания в категория Master Mens Physique. Житейските премеждия, които е преодолял и постижениета, които има го правят изключително интересен събеседник. Sporta.bg потърси Валентин Петков, а той бе любезен да отговори на нашите въпроси. Стори го искрено и засегна доста любопитни теми.

- Г-н Петков, преди дни направихте своеобразен хеттрик, защото за трети път станахте европейски шампион по бодибилдинг и фитнес. Разкажете ни повече за състезанието в Испания, за конкуренцията и цялостната организация на надпреварата?

- Всички, които участват на световно или европейско първенство, преди това трябва да спечелят състезание в страните, които представляват. Минава се през ситото на квалификация. Една седмица преди да замина за Санта Сузана и аз се явих на такава квалификация - турнир "Пловдив", за да мога да замина за Испания. Европейското първенство по бодибилдинг и фитнес е голям форум. На него са представени абсолютно всички категории, които IFBB има – културизъм, класически културизъм, фитнес, мъжка физика, и от женските – бикини, физик и т. н. Докато на световните първенства се разделят. Обикновено се провеждат три първенства – едното обхваща категориите в културизма, а другото – фитнес категориите. А третото е за младежи и ветерани. Затова европейското е такова голямо събитие, защото съчетава всички тези категории накуп! Участват топ състезатели от Стария континент. Една кратка справка сочи, че и голяма част от световните шампиони също идват от Европа, така че подготовката и формата трябва да е на изключително ниво, за да може да бъде конкурентна на другите състезатели.

- Колко време се подготвяхте за фурора на европейското и от какво трябваше да се лишите и да изтърпите, за да стъпите отново на върха?

- Философията на моята състезателна подготовка е такава, че аз през цялата година съм във форма близка до пиковата състезателна подготовка. Така, че непосредствената подготовка за състезанията при мен е сравнително кратка. Около 2 месеца, за да стигна до формата, в която излизам на сцената. Тази година обаче поради ред причини свързани с ежедневието и работата ми, започнах сравнително късно. Трябваше за около месец да вляза в състезателна форма. Наложи ми се доста да натисна диетата и тренировките, за да може пиковата ми форма да съвпадне с датите на състезанието. Това е най-трудно, точно на посочените дати да бъдеш във върховата си форма.

4165724

- Ясно е, че имиджово златният медал от състезание с такъв ранг е полезен и отваря врати. Какво обаче е другото измерение – във финансов аспект?

- За голямо съжаление в нашия спорт няма награден фонд, както много хора погрешно предполагат. България, както и другите страни, има програма за възнаграждение на елитните постижения в спорта, която е към Министерство на спорта. Това възнаграждение не е грандиозно, но е достатъчно, за да позволи развитие на спортната дейност. За жалост обаче към настоящия момент Българската федерация по културизъм и фитнес и Министреството на спорта имат известни търкания и неразбирателства. Това усложнява възможността да се вземат тези награди, които държавата предвижда. Аз съм го изпитал на гърба си - все още не съм получил премиите за Световното Първенство от 2013, и от Олимпийските игри в Баку 2015. Искам тук да благодаря на г-н Красен Кралев, който миналата година по своя инициатива, успя да прескочи юридическите пречки и ми даде премията за златния медал от Европейското първенство през 2016-а. Възлагам известни надежда, че това може да се повтори и тази. От друга страна съществува ПРО лига с про състезания. Аз като абсолютен световен шампион имам право на ПРО карта, но повечето състезания, които се провеждат в ПРО дивизията са отвъд Океана. Така се получава един омагьосан кръг. Трябват пари, за да мога да се състезавам като ПРО за да мога да започна да печеля. Затова към момента не съм се възползвал от възможността да си взема ПРО картата.

4165722

- С колко членен щаб работите и на кого искате да благодарите, на кого дължите големия успех в Каталуния?

- Искам да благодаря на Ани Стоилова, която е до мен и ми помага за всичко. Искам да благодаря на Рени, моя близка приятелка. Искам да благодаря на спонсори, които пожелаха да останат анонимни. Но все пак искам да им благодаря, защото ми помагат с разходите, свързани с подготовката и самото състезание. Искам да благодаря на Калин Неделчев, мой приятел, колега и треньор. Той е до мен със съвети, винаги имам обратна връзка с него при нужда. Искам да благодаря също на Юлиян Карабиберов, затова че ми предоставя фитнеса си за моята подготовка. Много други хора ме насърчават и съм им изключително благодарен. Аз съм вярващ, католик, искам да благодаря на всички хора от църквата, които се молят за мен и естествено - на Бог. Смятам, че пиковата форма е важна, но не е единствения фактор. Нашият спорт е съдииски, и колкото и подготвен да отидеш, винаги има много неизвестни. Ако Господ не отвори вратата, за една победа , тя няма да се случи независимо от услията и формата, която един състезател има.

- Как стои въпросът с финансирането, сам ли си помагате или разчитате и на спонсори?

- Отчасти вече засегнах този въпрос. Финансирането изцяло лежи в бюджета на самия състезател. Разходите по състезателните подготовки и самото участие са големи. При заето призово място от Европейско или Световно първенство - би трябвало Федерацията да поеме разходите по това състезание, но финансовото й положение, към момента, не позвлява това да се случи.

- Може ли „перфектно тяло“ да бъде изваяно само с „блъскане“ в залата или трябват и други стимуланти?

- Използването на забранени субстанции е доста наболял въпрос в спорта въобще. Може би нашият спорт е най-набеден в този аспект, тъй като използването им е най-видимо. Например - при лекоатлетите, ако използват нещо, те тичат по-бързо, но културистите, ако използват допинг - изглеждат по – големи и релефни. Много хора смятат, че ако използват от тези забранени субстанции, автоматично тялото се подобрява и се влиза в състезателна форма – това въобще не е така! Основата на една топ състезателна форма е изключително методичен и тежък труд, тежки хранителни режими, последователност в работата, и то години наред. Нашият спорт е изключително труден в този аспект, тъй като не става дума само за тренировката и времето, което ще се отдели за тренировъчни занимания. 24 часа в денонощието това което правим, или не правим, се отразява на формата ни – часовете, които спим, храната която поемаме и т. н. Аз не използвам забранени субстанции и съм избрал да се състезавам в категория, където това е възможно. Само, че не във всяка категория това е толкова лесно. Не, че при мен е лесно, но моята преценка е такава, че съм избрал категорията, в която да се състезавам да е точно тази, в която аз лично мога да постигна това, без да използвам въпросните субстанции. Правя го с оглед на това, че искам да запазя здравето си и да живея по-дълъг и пълноценен живот. Не само да се радвам на победите, но да мога да се радвам и на живота.

4165721

- Вашият житейски път е осеян с много преодолени препятствия – падали сте и сте ставали доста пъти. Вярно ли е, че на 13-годишна възраст доктори са Ви забранили да се занимавате със спорт, а на 28 сте претърпели контузия на гръбнака?

- Да, за съжаление е вярно. По това време тренирах туристическо ориентиране и след тренировъчни лагери и съзтезания, бях стигнал до състояние да не мога да стоя буквално на краката си. Получих забрана да се занимавам с каквото и да било друго, освен с плуване. Истината е че тренировките с тежести ми помогнаха краката ми да укрепнат. Коленните стави ми останаха слабо място, подхождам изключително внимателно, така че да подобря състоянието си. Вторият здравословен проблем, който се яви по-късно и е изключително тежък, беше в казармата. Уволних се преждевременно - с две дискови хернии и наистина бях в изключително тежко състояние. Това, което последва отново е много внимателна, съобразена със състоянието ми тренировъчна дейност, за да мога постепенно да заздравя мускулите. И до ден днешен избягвам упражнения, които биха довели до изострянето на тези травми, тъй като никакъв случай не съм оздравял. Просто състоянието на тялото и на мускулатурата ми е такова, че помага на гръбнака ми и затова съм в прилично състояние. Мога да кажа, че съм обречен да спортувам. Ако спра, вероятно ще трябва да ходя с бастун. Или трябваше да се предам или да продължа да се боря да живея пълноценен живот.

- Вие сте сред най-познатите лица в областта на бодибилдинга, фитнеса и културизма, което прави посланията Ви важни и чуваеми за хората. Какво бихте казали на начинаещите? На тези, които се чудят дали да се замимават с тренировки в залата и да прекрачат границите на личния си комфорт. Иначе казано - защо трябва да хвърлят пот, вместо да си я карат постарому?

- Причините са много. Обикновено първата е добрата визия. Напълно възможно е за кратки периоди от време 2-4-6 месеца, човек напълно да преобрази външния си вид. Разбира се, зависи от каква начална точка започва и какво иска да постигне. Промяна в стуктурата на тялото е винаги положителна, не само в есетически, но и в здравословнен аспект. Няма да изброявам здравословните ползи, те наистина са много. Съветът ми е "Не търсете кратки пътища", не посягайте към субстанции, за да постигнете нещо по-бързо. Искате резултати - тренирайте редовно и се хранете според целите си. Дайте си време и резултатите няма да закъснеят. С други думи, бъдете постоянни и търпеливи. Бих посъветвал всеки, който е начинаещ да потърси професионален съвет, за това как да постигне целите си. Много често в залата, хората хвърлят изключително много време, труд и ресурси и не виждат резултата, който искат. Това е изключително демотивиращо. Сега поне е възможно човек да получи такива съвети и да си спести едни безкрайни лутания и демотивиращи усилия, дори и контузии. Казвам го защото когато аз започнах не беше така.

- Могат ли определени болести да бъдат преодолени с активни занимания във фитнеса?

- Фитнесът, когато се практикува разумно - неизбежно води до по-добро здраве. Повлиява почти всички проблеми, които хората имат в здравословно отношение положително. Фитнес заниманията повлияват изключително добре сърдечно-съдовата система, проблеми с кръвното, причинени от стрес, имунната система. Състоянието на хормоналната система е пъти по – добро в сравнение с тези, които не тренират. Аз съм пример за това, че травми на опорно двигателния апарат биха могли да се повлияят, така че качеството на живот и ежедневието да бъде неразличимо от това на здравите хора.

- Сигурно около вас се навъртат доста фенки...? Разкажете за сладката страна на успеха и доколко това дава допълнителна мотивация?

- Разбира се, че е приятно да съм харесван обект от жените. Аз съм доста дискретен човек и не търся целенасочено внимание към себе си, но не може да не ме ласкае вниманието на хората!

4165723

- През 2016 бяхте удостоен с отличието „Спортист на годината“ от българската федерация по културизъм и фитнес. Имате поглед и как този спорт се развива в съседните нам страни. Къде сме ние в сравнение с тях, а и в световен мащаб?

- България е малка страна с незначителни ресурси, но въпреки това нашият спорт се справя изключително добре. В последнте години заемаме доста призови класирания на елитни спортни турнири и състезания. Пример за това е последното Европейско първенство в Испания – освен моята титла, на младежи имаме абсолютен шампион - Николай . През изминалата година можем да се похвалим със световна шампионка в женска физика – Тодорка Иванова. Ние се изправяме срещу държави, които са мастодонти в това отношение – Испания, Полша, Русия, Китай. Може да си представите държавната политика и ресурс, който се влага в спорта, като имиджов показател. И какво е да се изправи България до тези държави и да имаме световен и еврипейски шампион. На Балканите мисля, че сме водеща сила в този спорт. Мерим силите си със Сърбия, Хърватска, но много често се прибираме с повечето златни медали от Балканските първенства. Мисля, че тепърва ще виждаме призови класирания и съм уверен, че все по- подготвени състезатели излизат на сцената. В България се е изградила една много добра школа. Аз очаквам, че не само към момента сме добре, но ще продължим да се развиваме в положителна насока. Надявам се неразбирателствата между Федерацията и държавата да се изяснят и улегнат, така че да чувстваме държавата зад гърба си. Малко смущаващо е да се връщаме с повече медали от Турция, например, а те да пристигат с един автубус хора облечени с екипи, с делегати, помощни лица. Всъщност, нашият отбор е малко като "направи си сам", помагаме си един на друг и върпеки това се връщаме с по-призови класирания.

- За финал, малко шаблонно, но какви са Ви плановете и стремежите в близо бъдеще?

- Надявам се да съм жив и здрав, за да участвам в есенния цикъл от състезания. Зависи не само от това каква форма ще постигна, но и колко финансов ресурс ще имам. Възнамерявам да участвам отново на Националното първенство, след това имам желание да участвам и на Световното. Ако имам допълнителни финансови възможности бих участвал и на "Арнолд Класик", който е в Испания. Надявам се отново да успея да ви зарадвам с нови постижения!

- Г-н Петков, преди дни направихте своеобразен хеттрик, защото за трети път станахте европейски шампион по бодибилдинг и фитнес. Разкажете ни повече за състезанието в Испания, за конкуренцията и цялостната организация на надпреварата?

- Всички, които участват на световно или европейско първенство, преди това трябва да спечелят състезание в страните, които представляват. Минава се през ситото на квалификация. Една седмица преди да замина за Санта Сузана и аз се явих на такава квалификация - турнир "Пловдив", за да мога да замина за Испания. Европейското първенство по бодибилдинг и фитнес е голям форум. На него са представени абсолютно всички категории, които IFBB има – културизъм, класически културизъм, фитнес, мъжка физика, и от женските – бикини, физик и т. н. Докато на световните първенства се разделят. Обикновено се провеждат три първенства – едното обхваща категориите в културизма, а другото – фитнес категориите. А третото е за младежи и ветерани. Затова европейското е такова голямо събитие, защото съчетава всички тези категории накуп! Участват топ състезатели от Стария континент. Една кратка справка сочи, че и голяма част от световните шампиони също идват от Европа, така че подготовката и формата трябва да е на изключително ниво, за да може да бъде конкурентна на другите състезатели.

- Колко време се подготвяхте за фурора на европейското и от какво трябваше да се лишите и да изтърпите, за да стъпите отново на върха?

- Философията на моята състезателна подготовка е такава, че аз през цялата година съм във форма близка до пиковата състезателна подготовка. Така, че непосредствената подготовка за състезанията при мен е сравнително кратка. Около 2 месеца, за да стигна до формата, в която излизам на сцената. Тази година обаче поради ред причини свързани с ежедневието и работата ми, започнах сравнително късно. Трябваше за около месец да вляза в състезателна форма. Наложи ми се доста да натисна диетата и тренировките, за да може пиковата ми форма да съвпадне с датите на състезанието. Това е най-трудно, точно на посочените дати да бъдеш във върховата си форма.

- Ясно е, че имиджово златният медал от състезание с такъв ранг е полезен и отваря врати. Какво обаче е другото измерение – във финансов аспект?

- За голямо съжаление в нашия спорт няма награден фонд, както много хора погрешно предполагат. България, както и другите страни, има програма за възнаграждение на елитните постижения в спорта, която е към Министерство на спорта. Това възнаграждение не е грандиозно, но е достатъчно, за да позволи развитие на спортната дейност. За жалост обаче към настоящия момент Българската федерация по културизъм и фитнес и Министреството на спорта имат известни търкания и неразбирателства. Това усложнява възможността да се вземат тези награди, които държавата предвижда. Аз съм го изпитал на гърба си - все още не съм получил премиите за Световното Първенство от 2013, и от Олимпийските игри в Баку 2015. Искам тук да благодаря на г-н Красен Кралев, който миналата година по своя инициатива, успя да прескочи юридическите пречки и ми даде премията за златния медал от Европейското първенство през 2016-а. Възлагам известни надежда, че това може да се повтори и тази. От друга страна съществува ПРО лига с про състезания. Аз като абсолютен световен шампион имам право на ПРО карта, но повечето състезания, които се провеждат в ПРО дивизията са отвъд Океана. Така се получава един омагьосан кръг. Трябват пари, за да мога да се състезавам като ПРО за да мога да започна да печеля. Затова към момента не съм се възползвал от възможността да си взема ПРО картата.

- С колко членен щаб работите и на кого искате да благодарите, на кого дължите големия успех в Каталуния?

- Искам да благодаря на Ани Стоилова, която е до мен и ми помага за всичко. Искам да благодаря на Рени, моя близка приятелка. Искам да благодаря на спонсори, които пожелаха да останат анонимни. Но все пак искам да им благодаря, защото ми помагат с разходите, свързани с подготовката и самото състезание. Искам да благодаря на Калин Неделчев, мой приятел, колега и треньор. Той е до мен със съвети, винаги имам обратна връзка с него при нужда. Искам да благодаря също на Юлиян Карабиберов, затова че ми предоставя фитнеса си за моята подготовка. Много други хора ме насърчават и съм им изключително благодарен. Аз съм вярващ, католик, искам да благодаря на всички хора от църквата, които се молят за мен и естествено - на Бог. Смятам, че пиковата форма е важна, но не е единствения фактор. Нашият спорт е съдииски, и колкото и подготвен да отидеш, винаги има много неизвестни. Ако Господ не отвори вратата, за една победа , тя няма да се случи независимо от услията и формата, която един състезател има.

- Как стои въпросът с финансирането, сам ли си помагате или разчитате и на спонсори?

- Отчасти вече засегнах този въпрос. Финансирането изцяло лежи в бюджета на самия състезател. Разходите по състезателните подготовки и самото участие са големи. При заето призово място от Европейско или Световно първенство - би трябвало Федерацията да поеме разходите по това състезание, но финансовото й положение, към момента, не позвлява това да се случи.

- Може ли „перфектно тяло“ да бъде изваяно само с „блъскане“ в залата или трябват и други стимуланти?

- Използването на забранени субстанции е доста наболял въпрос в спорта въобще. Може би нашият спорт е най-набеден в този аспект, тъй като използването им е най-видимо. Например - при лекоатлетите, ако използват нещо, те тичат по-бързо, но културистите, ако използват допинг - изглеждат по – големи и релефни. Много хора смятат, че ако използват от тези забранени субстанции, автоматично тялото се подобрява и се влиза в състезателна форма – това въобще не е така! Основата на една топ състезателна форма е изключително методичен и тежък труд, тежки хранителни режими, последователност в работата, и то години наред. Нашият спорт е изключително труден в този аспект, тъй като не става дума само за тренировката и времето, което ще се отдели за тренировъчни занимания. 24 часа в денонощието това което правим, или не правим, се отразява на формата ни – часовете, които спим, храната която поемаме и т. н. Аз не използвам забранени субстанции и съм избрал да се състезавам в категория, където това е възможно. Само, че не във всяка категория това е толкова лесно. Не, че при мен е лесно, но моята преценка е такава, че съм избрал категорията, в която да се състезавам да е точно тази, в която аз лично мога да постигна това, без да използвам въпросните субстанции. Правя го с оглед на това, че искам да запазя здравето си и да живея по-дълъг и пълноценен живот. Не само да се радвам на победите, но да мога да се радвам и на живота.

- Вашият житейски път е осеян с много преодолени препятствия – падали сте и сте ставали доста пъти. Вярно ли е, че на 13-годишна възраст доктори са Ви забранили да се занимавате със спорт, а на 28 сте претърпели контузия на гръбнака?

- Да, за съжаление е вярно. По това време тренирах туристическо ориентиране и след тренировъчни лагери и съзтезания, бях стигнал до състояние да не мога да стоя буквално на краката си. Получих забрана да се занимавам с каквото и да било друго, освен с плуване. Истината е че тренировките с тежести ми помогнаха краката ми да укрепнат. Коленните стави ми останаха слабо място, подхождам изключително внимателно, така че да подобря състоянието си. Вторият здравословен проблем, който се яви по-късно и е изключително тежък, беше в казармата. Уволних се преждевременно - с две дискови хернии и наистина бях в изключително тежко състояние. Това, което последва отново е много внимателна, съобразена със състоянието ми тренировъчна дейност, за да мога постепенно да заздравя мускулите. И до ден днешен избягвам упражнения, които биха довели до изострянето на тези травми, тъй като никакъв случай не съм оздравял. Просто състоянието на тялото и на мускулатурата ми е такова, че помага на гръбнака ми и затова съм в прилично състояние. Мога да кажа, че съм обречен да спортувам. Ако спра, вероятно ще трябва да ходя с бастун. Или трябваше да се предам или да продължа да се боря да живея пълноценен живот.

- Вие сте сред най-познатите лица в областта на бодибилдинга, фитнеса и културизма, което прави посланията Ви важни и чуваеми за хората. Какво бихте казали на начинаещите? На тези, които се чудят дали да се замимават с тренировки в залата и да прекрачат границите на личния си комфорт. Иначе казано - защо трябва да хвърлят пот, вместо да си я карат постарому?

- Причините са много. Обикновено първата е добрата визия. Напълно възможно е за кратки периоди от време 2-4-6 месеца, човек напълно да преобрази външния си вид. Разбира се, зависи от каква начална точка започва и какво иска да постигне. Промяна в стуктурата на тялото е винаги положителна, не само в есетически, но и в здравословнен аспект. Няма да изброявам здравословните ползи, те наистина са много. Съветът ми е "Не търсете кратки пътища", не посягайте към субстанции, за да постигнете нещо по-бързо. Искате резултати - тренирайте редовно и се хранете според целите си. Дайте си време и резултатите няма да закъснеят. С други думи, бъдете постоянни и търпеливи. Бих посъветвал всеки, който е начинаещ да потърси професионален съвет, за това как да постигне целите си. Много често в залата, хората хвърлят изключително много време, труд и ресурси и не виждат резултата, който искат. Това е изключително демотивиращо. Сега поне е възможно човек да получи такива съвети и да си спести едни безкрайни лутания и демотивиращи усилия, дори и контузии. Казвам го защото когато аз започнах не беше така.

- Могат ли определени болести да бъдат преодолени с активни занимания във фитнеса?

- Фитнесът, когато се практикува разумно - неизбежно води до по-добро здраве. Повлиява почти всички проблеми, които хората имат в здравословно отношение положително. Фитнес заниманията повлияват изключително добре сърдечно-съдовата система, проблеми с кръвното, причинени от стрес, имунната система. Състоянието на хормоналната система е пъти по – добро в сравнение с тези, които не тренират. Аз съм пример за това, че травми на опорно двигателния апарат биха могли да се повлияят, така че качеството на живот и ежедневието да бъде неразличимо от това на здравите хора.

- Сигурно около вас се навъртат доста фенки...? Разкажете за сладката страна на успеха и доколко това дава допълнителна мотивация?

- Разбира се, че е приятно да съм харесван обект от жените. Аз съм доста дискретен човек и не търся целенасочено внимание към себе си, но не може да не ме ласкае вниманието на хората!

- През 2016 бяхте удостоен с отличието „Спортист на годината“ от българската федерация по културизъм и фитнес. Имате поглед и как този спорт се развива в съседните нам страни. Къде сме ние в сравнение с тях, а и в световен мащаб?

- България е малка страна с незначителни ресурси, но въпреки това нашият спорт се справя изключително добре. В последнте години заемаме доста призови класирания на елитни спортни турнири и състезания. Пример за това е последното Европейско първенство в Испания – освен моята титла, на младежи имаме абсолютен шампион - Ники. През изминалата година можем да се похвалим със световна шампионка в женска физика – Тодорка Иванова. Ние се изправяме срещу държави, които са мастодонти в това отношение – Испания, Полша, Русия, Китай. Може да си представите държавната политика и ресурс, който се влага в спорта, като имиджов показател. И какво е да се изправи България до тези държави и да имаме световен и еврипейски шампион. На Балканите мисля, че сме водеща сила в този спорт. Мерим силите си със Сърбия, Харватска, но много често се прибираме с повечето златни медали от Балканските първенства. Мисля, че тепърва ще виждаме призови класирания и съм уверен, че все по- подготвени състезатели излизат на сцената. В България се е изградила една много добра школа. Аз очаквам, че не само към момента сме добре, но ще продължим да се развиваме в положителна насока. Надявам се неразбирателствата между Федерацията и държавата да се изяснят и улегнат, така че да чувстваме държавата зад гърба си. Малко смущаващо е да се връщаме с повече медали от Турция, например, а те да пристигат с един автубус хора облечени с екипи, с делегати, помощни лица. Всъщност, нашият отбор е малко като "направи си сам", помагаме си един на друг и върпеки това се връщаме с по-призови класирания.

- За финал, малко шаблонно, но какви са Ви плановете и стремежите в близо бъдеще?

- Надявам се да съм жив и здрав, за да участвам в есенния цикъл от състезания. Зависи не само от това каква форма ще постигна, но и колко финансов ресурс ще имам. Възнамерявам да участвам отново на Националното първенство, след това имам желание да участвам и на Световното. Ако имам допълнителни финансови възможности бих участвал и на "Арнолд Класик", който е в Испания. Надявам се отново да успея да ви зарадвам с нови постижения!

- Г-н Петков, преди дни направихте своеобразен хеттрик, защото за трети път станахте европейски шампион по бодибилдинг и фитнес. Разкажете ни повече за състезанието в Испания, за конкуренцията и цялостната организация на надпреварата?

- Всички, които участват на световно или европейско първенство, преди това трябва да спечелят състезание в страните, които представляват. Минава се през ситото на квалификация. Една седмица преди да замина за Санта Сузана и аз се явих на такава квалификация - турнир "Пловдив", за да мога да замина за Испания. Европейското първенство по бодибилдинг и фитнес е голям форум. На него са представени абсолютно всички категории, които IFBB има – културизъм, класически културизъм, фитнес, мъжка физика, и от женските – бикини, физик и т. н. Докато на световните първенства се разделят. Обикновено се провеждат три първенства – едното обхваща категориите в културизма, а другото – фитнес категориите. А третото е за младежи и ветерани. Затова европейското е такова голямо събитие, защото съчетава всички тези категории накуп! Участват топ състезатели от Стария континент. Една кратка справка сочи, че и голяма част от световните шампиони също идват от Европа, така че подготовката и формата трябва да е на изключително ниво, за да може да бъде конкурентна на другите състезатели.

- Колко време се подготвяхте за фурора на европейското и от какво трябваше да се лишите и да изтърпите, за да стъпите отново на върха?

- Философията на моята състезателна подготовка е такава, че аз през цялата година съм във форма близка до пиковата състезателна подготовка. Така, че непосредствената подготовка за състезанията при мен е сравнително кратка. Около 2 месеца, за да стигна до формата, в която излизам на сцената. Тази година обаче поради ред причини свързани с ежедневието и работата ми, започнах сравнително късно. Трябваше за около месец да вляза в състезателна форма. Наложи ми се доста да натисна диетата и тренировките, за да може пиковата ми форма да съвпадне с датите на състезанието. Това е най-трудно, точно на посочените дати да бъдеш във върховата си форма.

- Ясно е, че имиджово златният медал от състезание с такъв ранг е полезен и отваря врати. Какво обаче е другото измерение – във финансов аспект?

- За голямо съжаление в нашия спорт няма награден фонд, както много хора погрешно предполагат. България, както и другите страни, има програма за възнаграждение на елитните постижения в спорта, която е към Министерство на спорта. Това възнаграждение не е грандиозно, но е достатъчно, за да позволи развитие на спортната дейност. За жалост обаче към настоящия момент Българската федерация по културизъм и фитнес и Министреството на спорта имат известни търкания и неразбирателства. Това усложнява възможността да се вземат тези награди, които държавата предвижда. Аз съм го изпитал на гърба си - все още не съм получил премиите за Световното Първенство от 2013, и от Олимпийските игри в Баку 2015. Искам тук да благодаря на г-н Красен Кралев, който миналата година по своя инициатива, успя да прескочи юридическите пречки и ми даде премията за златния медал от Европейското първенство през 2016-а. Възлагам известни надежда, че това може да се повтори и тази. От друга страна съществува ПРО лига с про състезания. Аз като абсолютен световен шампион имам право на ПРО карта, но повечето състезания, които се провеждат в ПРО дивизията са отвъд Океана. Така се получава един омагьосан кръг. Трябват пари, за да мога да се състезавам като ПРО за да мога да започна да печеля. Затова към момента не съм се възползвал от възможността да си взема ПРО картата.

- С колко членен щаб работите и на кого искате да благодарите, на кого дължите големия успех в Каталуния?

- Искам да благодаря на Ани Стоилова, която е до мен и ми помага за всичко. Искам да благодаря на Рени, моя близка приятелка. Искам да благодаря на спонсори, които пожелаха да останат анонимни. Но все пак искам да им благодаря, защото ми помагат с разходите, свързани с подготовката и самото състезание. Искам да благодаря на Калин Неделчев, мой приятел, колега и треньор. Той е до мен със съвети, винаги имам обратна връзка с него при нужда. Искам да благодаря също на Юлиян Карабиберов, затова че ми предоставя фитнеса си за моята подготовка. Много други хора ме насърчават и съм им изключително благодарен. Аз съм вярващ, католик, искам да благодаря на всички хора от църквата, които се молят за мен и естествено - на Бог. Смятам, че пиковата форма е важна, но не е единствения фактор. Нашият спорт е съдииски, и колкото и подготвен да отидеш, винаги има много неизвестни. Ако Господ не отвори вратата, за една победа , тя няма да се случи независимо от услията и формата, която един състезател има.

- Как стои въпросът с финансирането, сам ли си помагате или разчитате и на спонсори?

- Отчасти вече засегнах този въпрос. Финансирането изцяло лежи в бюджета на самия състезател. Разходите по състезателните подготовки и самото участие са големи. При заето призово място от Европейско или Световно първенство - би трябвало Федерацията да поеме разходите по това състезание, но финансовото й положение, към момента, не позвлява това да се случи.

- Може ли „перфектно тяло“ да бъде изваяно само с „блъскане“ в залата или трябват и други стимуланти?

- Използването на забранени субстанции е доста наболял въпрос в спорта въобще. Може би нашият спорт е най-набеден в този аспект, тъй като използването им е най-видимо. Например - при лекоатлетите, ако използват нещо, те тичат по-бързо, но културистите, ако използват допинг - изглеждат по – големи и релефни. Много хора смятат, че ако използват от тези забранени субстанции, автоматично тялото се подобрява и се влиза в състезателна форма – това въобще не е така! Основата на една топ състезателна форма е изключително методичен и тежък труд, тежки хранителни режими, последователност в работата, и то години наред. Нашият спорт е изключително труден в този аспект, тъй като не става дума само за тренировката и времето, което ще се отдели за тренировъчни занимания. 24 часа в денонощието това което правим, или не правим, се отразява на формата ни – часовете, които спим, храната която поемаме и т. н. Аз не използвам забранени субстанции и съм избрал да се състезавам в категория, където това е възможно. Само, че не във всяка категория това е толкова лесно. Не, че при мен е лесно, но моята преценка е такава, че съм избрал категорията, в която да се състезавам да е точно тази, в която аз лично мога да постигна това, без да използвам въпросните субстанции. Правя го с оглед на това, че искам да запазя здравето си и да живея по-дълъг и пълноценен живот. Не само да се радвам на победите, но да мога да се радвам и на живота.

- Вашият житейски път е осеян с много преодолени препятствия – падали сте и сте ставали доста пъти. Вярно ли е, че на 13-годишна възраст доктори са Ви забранили да се занимавате със спорт, а на 28 сте претърпели контузия на гръбнака?

- Да, за съжаление е вярно. По това време тренирах туристическо ориентиране и след тренировъчни лагери и съзтезания, бях стигнал до състояние да не мога да стоя буквално на краката си. Получих забрана да се занимавам с каквото и да било друго, освен с плуване. Истината е че тренировките с тежести ми помогнаха краката ми да укрепнат. Коленните стави ми останаха слабо място, подхождам изключително внимателно, така че да подобря състоянието си. Вторият здравословен проблем, който се яви по-късно и е изключително тежък, беше в казармата. Уволних се преждевременно - с две дискови хернии и наистина бях в изключително тежко състояние. Това, което последва отново е много внимателна, съобразена със състоянието ми тренировъчна дейност, за да мога постепенно да заздравя мускулите. И до ден днешен избягвам упражнения, които биха довели до изострянето на тези травми, тъй като никакъв случай не съм оздравял. Просто състоянието на тялото и на мускулатурата ми е такова, че помага на гръбнака ми и затова съм в прилично състояние. Мога да кажа, че съм обречен да спортувам. Ако спра, вероятно ще трябва да ходя с бастун. Или трябваше да се предам или да продължа да се боря да живея пълноценен живот.

- Вие сте сред най-познатите лица в областта на бодибилдинга, фитнеса и културизма, което прави посланията Ви важни и чуваеми за хората. Какво бихте казали на начинаещите? На тези, които се чудят дали да се замимават с тренировки в залата и да прекрачат границите на личния си комфорт. Иначе казано - защо трябва да хвърлят пот, вместо да си я карат постарому?

- Причините са много. Обикновено първата е добрата визия. Напълно възможно е за кратки периоди от време 2-4-6 месеца, човек напълно да преобрази външния си вид. Разбира се, зависи от каква начална точка започва и какво иска да постигне. Промяна в стуктурата на тялото е винаги положителна, не само в есетически, но и в здравословнен аспект. Няма да изброявам здравословните ползи, те наистина са много. Съветът ми е "Не търсете кратки пътища", не посягайте към субстанции, за да постигнете нещо по-бързо. Искате резултати - тренирайте редовно и се хранете според целите си. Дайте си време и резултатите няма да закъснеят. С други думи, бъдете постоянни и търпеливи. Бих посъветвал всеки, който е начинаещ да потърси професионален съвет, за това как да постигне целите си. Много често в залата, хората хвърлят изключително много време, труд и ресурси и не виждат резултата, който искат. Това е изключително демотивиращо. Сега поне е възможно човек да получи такива съвети и да си спести едни безкрайни лутания и демотивиращи усилия, дори и контузии. Казвам го защото когато аз започнах не беше така.

- Могат ли определени болести да бъдат преодолени с активни занимания във фитнеса?

- Фитнесът, когато се практикува разумно - неизбежно води до по-добро здраве. Повлиява почти всички проблеми, които хората имат в здравословно отношение положително. Фитнес заниманията повлияват изключително добре сърдечно-съдовата система, проблеми с кръвното, причинени от стрес, имунната система. Състоянието на хормоналната система е пъти по – добро в сравнение с тези, които не тренират. Аз съм пример за това, че травми на опорно двигателния апарат биха могли да се повлияят, така че качеството на живот и ежедневието да бъде неразличимо от това на здравите хора.

- Сигурно около вас се навъртат доста фенки...? Разкажете за сладката страна на успеха и доколко това дава допълнителна мотивация?

- Разбира се, че е приятно да съм харесван обект от жените. Аз съм доста дискретен човек и не търся целенасочено внимание към себе си, но не може да не ме ласкае вниманието на хората!

- През 2016 бяхте удостоен с отличието „Спортист на годината“ от българската федерация по културизъм и фитнес. Имате поглед и как този спорт се развива в съседните нам страни. Къде сме ние в сравнение с тях, а и в световен мащаб?

- България е малка страна с незначителни ресурси, но въпреки това нашият спорт се справя изключително добре. В последнте години заемаме доста призови класирания на елитни спортни турнири и състезания. Пример за това е последното Европейско първенство в Испания – освен моята титла, на младежи имаме абсолютен шампион - Ники. През изминалата година можем да се похвалим със световна шампионка в женска физика – Тодорка Иванова. Ние се изправяме срещу държави, които са мастодонти в това отношение – Испания, Полша, Русия, Китай. Може да си представите държавната политика и ресурс, който се влага в спорта, като имиджов показател. И какво е да се изправи България до тези държави и да имаме световен и еврипейски шампион. На Балканите мисля, че сме водеща сила в този спорт. Мерим силите си със Сърбия, Харватска, но много често се прибираме с повечето златни медали от Балканските първенства. Мисля, че тепърва ще виждаме призови класирания и съм уверен, че все по- подготвени състезатели излизат на сцената. В България се е изградила една много добра школа. Аз очаквам, че не само към момента сме добре, но ще продължим да се развиваме в положителна насока. Надявам се неразбирателствата между Федерацията и държавата да се изяснят и улегнат, така че да чувстваме държавата зад гърба си. Малко смущаващо е да се връщаме с повече медали от Турция, например, а те да пристигат с един автубус хора облечени с екипи, с делегати, помощни лица. Всъщност, нашият отбор е малко като "направи си сам", помагаме си един на друг и върпеки това се връщаме с по-призови класирания.

- За финал, малко шаблонно, но какви са Ви плановете и стремежите в близо бъдеще?

- Надявам се да съм жив и здрав, за да участвам в есенния цикъл от състезания. Зависи не само от това каква форма ще постигна, но и колко финансов ресурс ще имам. Възнамерявам да участвам отново на Националното първенство, след това имам желание да участвам и на Световното. Ако имам допълнителни финансови възможности бих участвал и на "Арнолд Класик", който е в Испания. Надявам се отново да успея да ви зарадвам с нови постижения!