Креатин - най-използваната хранителна добавка

Креатинът е сред най – използваните добавки за повишаване на мускулната маса и силата. Освен за ускоряване на мускулното развитие и  напредък в спортните 

резултати, креатинът се използва и за подобряване на здравословното състояние на организма, той забавя процесите на стареене и облекчава симптомите при различни болестни състояния. 

Основната функция на креатина е да осигурява сила на спортуващите, по този начин се увеличава интензитета на тренировките, възможността за покачване на работните тежести, а от там се покачва и теглото. 

Креатинът в естествена форма се намира в определени храни – телешко месо, херинга, сьомга. В един килограм телешко месо се съдържат близо 4 грама креатин. За да се постигне добър резултат на практика човек трябва да изяжда по няколко килограма от тези храни ежедневно, в продължение на седмици, дори месеци. По тази причина употребата на креатин под формата на хранителни добавки е толкова популярна.

Вижте кой е най-използваният креатин тук!

Какъв е ефекта от приема на креатин за трениращите?

Първият чувствителен ефект от употребата на креатин е увеличаване на силата и той се наблюдава още след няколко тренировки. Покачването на силата от своя страна помага за по – бърз мускулен растеж. Освен това увеличеното ниво на креатин в организма хидратира мускулите, което е много важно за спортуващите. Креатинът подпомага възстановяването между тренировките и намалява възпалителния процес. При диети с цел постигане на релеф, приемът на креатин ускорява изгарянето на мазнините и намалява риска от загубата на мускулна маса. Също така добавката увеличава физическата издръжливост и намалява умората.

Креатинът и здравето

Освен на спортните резултати креатинът влияе много добре и на здравето. Той подобрява сърдечната функция и намалява оплакванията при някои сърдечни проблеми, увеличава работоспособността. Нервната система също има нужда от креатин за да функционира нормално. Редовната употреба на добавката намалява риска от инсулт и други заболявания, причинени от високо кръвно налягане. Освен това намалява умствената умора, подобрява паметта и концентрацията.

Видове креатин и начин на употреба:

Предлагат се много видове креатин, най – популярните от тях са:

- Креатин монохидрат – това е първата и най – употребявана форма в света. Повечето изследвания, установили ползите от креатина са правени с монохидрат. Основното предимство на този вид е доказания положителен ефект. Също така добрата поносимост при почти всички хора и ниската цена.Като недостатък може да посочим, че при много малка част от хората може да се прояви стомашен дискомфорт.

Дозировка: 5 грама сутрин след закуска в нетренировъчни дни ;5 грама след тренировка.

- Креатин етил естер – има високо съдържание на свободен креатин и е на достъпна цена. Минусът му е, че е много неприятен на вкус. 

Дозировка: 2.5 грама половин – един час преди тренировка; 2.5 грама след тренировка; 2.5 грама след закуска в дните, в които не тренирате.

- Кре- алкалин – представлява монохидрат с прибавени алкали. Смята се, че се усвоява най – добре от всички форми и не води до стомашен дискомфорт. Реално обаче няма изследвания, които да докажат, че е по – ефективен от монохидрата, а цената му е по – висока.

Дозировка: 1.5 грама половин – един час преди тренировка; 1.5 грама след тренировка; 1.5 грама сутрин на гладно в нетренировъчни дни.

- Креатин алфа – кетоглутарат – представлява една от най – новите форми. Смята  се, че има много добра поносимост, но отново липсват достатъчно изследвания.

Дозировка: 2 грама половин – един час преди тренировка; 2 грама след тренировка; 2 грама сутрин преди закуска в нетренировъчни дни.

Най – разпространената форма с доказани ползи си остава креатин монохидрат.Препоръчва се прием на периоди като интервалите могат да бъдат различни. Например 2 месеца употреба, 1 месец почивка. За максимален ефект креатинът може да се комбинира със суроватъчен протеин и аминокиселини.

Поръчка на креатин във всяка една от формите му може да направите от ТУК, като магазин БГ Фитнес Ви подарява 5% допълнителна отстъпка! За да се възползвате от нея е необходимо да въведете промоционалният код 5555 при завършване на вашата поръчка!