Георгиос Сърбинов: Професионалният културизъм е сериозна инвестиция

През 2011 година световният шампион по културизъм Константин Паскалев - Тути бе избран под №7 в класацията за Спортист на годината на България, което и още повече легитимира този спорт у нас.

 

Все повече млади и силни мъже се насочват към културизма като призвание, независимо, че подобен спорт изисква и изключително високо ниво на финансиране, което не винаги е по джоба на всички желаещи да го практикуват.


Успехът на Константин Паскалев и класирането му сред първите десет на анкетата за Спортист на годината обаче бе достатъчно ясно послание, че и състезателите от България могат да пробият в световния елит на този спорт. Един от тях е роденият в Гърция Георгиос Сърбинов, който вече има натрупани не малко участия зад гърба си.


Георгиос бе любезен да отговори на въпросите на Sporta.bg, внасяйки повече яснота относно културизма като професионален спорт, фитнеса и здравословния начин на живот. С Георгиос Сърбинов можете да се свържете на официалната му страница в социалната мрежа "Фейсбук".

 

- Откога се занимаваш професионално с културизъм? Разкажи нещо за успехите си, какво ти предстои като състезания и т.н.

 

- Всичко започна от преди седем години, когато влязох във фитнес залата. Преди да започна да се занимавам професионално с културизъм и фитнес, се занимавах с бойни изкуства - кик-бокс. Попаднах в залата, за да поддържам формата на тялото си. И оттам се започна всичко. Нещата започнаха да се задълбочават, трупах познания и опит.

 

Първото ми състезание по културизъм и фитнес беше 2007 г. Станах Републикански шампион в Гърция за младежи 2007 и 2008 година. Дойдох в България да усъвършенствам това и завърших Национална Спортна Академия „Васил Левски" със специалност „треньор по културизъм и фитнес" и втора специалност „учител по физическо възпитание". Участията ми в състезания до днес са:


Bulgaria championship 4th place Bodybuilding Juniors 2007
Bulgaria championship (qualification Balkan championship) 9th place Bodybuilding men 2007
Greece championship 3rd place Bodybuilding Juniors 2007
Greece championship 2nd place Fitness Juniors 2007
Greece championship 2nd place Fitness Juniors 2008
Greece championship 1st place Bodybuilding Juniors 2008
World championship 6th place Bodybuilding Juniors 2008 
Bulgaria championship 5th place Bodybuilding Classic -180cm. 2011
Greece championship 4th place Bodybuilding men 2011
Greece championship 6th place Fitness men 2011
Greece championship & International Open Cup "Amfipolis Lion" 7th place Bodybuilding men 2012
Greece championship & International Open Cup "Amfipolis Lion" 6th place Fitness men 2012


И продължавам да се готвя за 2013 година!

 

- Как се променя диетата и тренировъчния ти режим преди състезание? Какво е по-различното от дните, когато си в нормален режим.

 

- Диетата е начин на живот! Това е всичко! Това което се променя, е стриктният хранителен режим, които трябва да се пази на всяка цена. Предпочитам да правя ниско въглехидратна диета, като въртя приема на въглехидратите на дневен прием. Това въртене, в комбинация с аеробните и смесени кардио занимания във фитнес залата, ще доведат до успеха. Тренировъчните упражнения в състезателен период не се променят, просто не се стига до отказ.

 

- През 2011 г. световният шампион Константин Паскалев бе класиран на 7-мо място в анкетата за Спортист на България, като за първи път културист бе удостоен с подобна чест у нас. Смяташ ли, че това бе сериозен пробив за културизма в България? Сякаш много хора разбраха, че културизмът е тежък и труден спорт, както всички останали, а не просто хоби или развлечение...

 

- Да, определено е сериозен пробив в България, защото хората смятат, че това е хоби или развлечение. Професионалният културизъм и фитнес моделинг са сериозна инвестиция и не е за всеки. Тук искам да поправя и да кажа че културизмът и фитнесът за мен не са спорт, а начин на живот!

 

На състезание в Пловдив, 2011

 

- Имаш ли кумири сред културистите? Кои са хората, които будят най-голямо възхищение у теб?

 

- Да, мисля, че всеки които се занимава с някакъв спорт има кумири. Харесвам хора като Кай Грийн, известен културист в световен мащаб. Прави го уникален, за умствената мотивация, която влага от себе си, на всяка една тренировка и неговия начин на живот!

 

- Също така работиш като персонален фитнес инструктор. Колко важно е за един новак във фитнеса да прибегне до услугите на професионалист, вместо да се опитва сам да навлезе в материята?

 

- Да, персонален треньор съм. Това което мислят хората, че сами ще могат да се справят в фитнес залата, е голямата грешка. Само това което, ще ви попитам, трябва да ви накарам да се замислите... Защо големи професионалисти, дори световни шампиони, имат персонален треньор? Отговорът е, че на всеки спортист, независимо дали е професионалист, аматьор или начинаещ, трябва да се покаже правилния път, за да постигне неговите цели. Треньорът е постоянно до теб, по всяко време, всеки един момент, аз го наричам „страничното око". Това, е достатъчно за да се достига усъвършенстване и мотивация. Ще ви дам един прост пример: Треньорът е като фризьорът. Или си даваш средствата за да изглеждаш добре, с добра прическа, или си купи машинка за подстригване и се подстрижи сам!

 

 

- Много хора смятат, че почти всичко във фитнеса се уповава на вдигането на тежести и щанги в залата, забравяйки за правилното хранене. Докъде може да стигне в тренировките човек, който не умее да пази добра диета? Съдейки по личния ти опит, смяташ ли, че българите имат добра култура по отношение на храненето?

 

- Да, има нещо вярно в това. Нека първо да уточня нещо. Много хора не знаят какво е диета. Повечето си мислят, че е правилното хранене. Диетата е НАЧИН НА ЖИВОТ! Съвкупност от неща, движение, здравословен начин на хранене, хитра тренировка, умно възстановяване. Установявам, колкото и да звучи странно, че тази част от българите, която не се занимава с активен спорт, нямат и здравословен начин на хранене. Обратното се получава с хората, които се занимават с някакъв спорт и спазват някакъв хранителен режим. При тях, макар и минимално, ефективността от положените усилия са възнаградени. Всичко е правилното хранене! Трябва да опознаеш тялото си, да видиш кои храни влияят благоприятно при теб и да отстраниш негативните.

 

- Колко важни са хранителните добавки във фитнеса? Възможно ли е да бъдат постигнати високи резултати, ако не инвестираш в такива?

 

- Най-често задаваният въпрос! Ще бъда кратък и директен! Хранителните добавки са задължителни за спортуващия човек, поради простата причина, че той се нуждае от експресно възстановяване. Необходими са за това, че по естествен начин не може да се приемат нужните количества вещества от храната, за това са направени натурални по химична разработка, за да са по лесно усвоими от организма, и за това и се наричат хранителни добавки, защото са добавка към храната!

 

С легендарния Рони Колман....

 

- Много жени се притесняват да вдигат тежести, защото живеят със заблудата, че това ще ги направи да изглеждат "по-мъжествени". Моля те, обясни на дамите, защо това няма нищо общо с истината.

 

- Женският организъм се отличава от мъжкия главно по количеството хормони,които се произвежда,и по ефективността,с която ги използва. Тренировка с тежести винаги е била свързвана със силния пол. Културизмът, вдигането на тежести, трибоят - това са спортове, където мъжете доминират тотално. Във фитнес залата много често може да се види как мъже вдигат големи тежести, знаейки, че това е единственият път към мускулестото и красиво тяло. За мъжкият пол големите тежести са не само предизвикателство, но и страст. Тестостеронът, който "кипи" във вените ни, ни стимулира да не се страхуваме от тежките тренировки. Жените обаче тренират с възможно най-леките гири и наблягат на кардио. Този начин на трениране е абсолютно погрешен! Много трениращи момичета се страхуват да не направят големи мускули и да не станат дебели.Това на практика е невъзможно.

 

За да се оформи едно красиво и хармонично тяло, нежният пол трябва да използва сравнително големи тежести.

 

Женския организъм се отличава от мъжкия главно по количеството хормони, които се произвеждат, и по ефективността, с която ги използва. При мъжете нивото на основния мускулно изграждащ хормон, тестостерон, е до 10-15 пъти по-високо, отколкото това при жените. Това означава, че ако при един трениран мъж качването на чиста мускулна маса е средно 1-1,5 кг. на месец, то при една жена е с над 15 пъти по-малко, което е на практика нищожно количество. Мъжът също така има огромно количество андрогенни рецептори, които на практика използват тестостерона, стимулирайки белтъчният синтез.

 

Като цяло в мъжкото тяло е изградена една комплексна мрежа, която представлява механизмът, по който се произвежда и използва тестостерона и неговата активна фракция - свободният тестостерон. Същият този тестостерон играе основна роля не само в мускулният синтез, но и контролира метаболизма на цялото тяло. Синтеза на гликоген, ресинтезът на АТФ , производството на ензими, нервни импулси - всичко това са фактори,които зависят пряко и непряко от нивото на тестостерона в организма. Всички тези фактори доказват и абсолютно подкрепят идеята,че жените трябва да тренират тежко... Защо!?


Защото за да има и най-малкия прогрес, те трябва да вложат максимални усилия. Трябва да се тренира тежко и интензивно, а не да се набляга на кардио главно. Забелязал съм момичета, които тренират от години и нямат никакъв прогрес , защото изпълняват упражненията с по 15-20 повторения и то с драстично леки тежести.


Броят на повторенията трябва да е между 6 и 14 ,а с тежеста да се стига до отказ, тоест да е достатъчно тежка.

 

Женският организъм не е способен да изгради мускулна маса, подобна на мъжете, това е невъзможно. Ако една жена иска да има стегнати и релефни мускули тя трябва да се постарае много повече, защото усилията, които трябва да вложи, са огромни, за да постигне и минимален резултат.

 

И нека жените не се притесняват от това, да не заприличат на културистките от списанията, защото като изключим дългите години на трениране и диети, тези жени са приемали сравнително голямо количество мъжки хормони или анаболни стероиди.

 

Това, разбира се е абсолютно забранено и никоя жена не трябва да използва подобни препарати! За жените, трениращи фитнес, е подходящо да използват хранителни добавки като: аминокиселини, мултивитамини и минерали, л-карнитин, фет бърнъри.

 

Всички тези суплементи подобряват здравословното състояние и помагат на организма да се възстанови от тежките тренировки, а както споменах няколкократно, жените трябва да тренират тежко, за да постигнат  желаните резултати. Да не се страхуват от големите тежести, те са техен приятел, който ще им помогне да изградят така желаното тяло.

 

- Разкажи някой интересен случай от кариерата ти на фитнес инструктор. Имал ли си клиенти, които да дойдат при теб с думите "искам за един месец да ме направиш нацепен за плажа" или нещо такова? Как реагираш в подобни ситуации и какво мислиш за хората с подобно мислене като цяло? Сякаш много от тях не разбират, че фитнесът е най-вече инвестиция за по-пълноценен живот, а не просто средство да изглеждаш добре на плажа...

 

- Хмм, разбира се, че има такива. Истината е, че на такива хора им е бедна спортната и физическата култура. Мързи ги да тренират,а искат да постигнат нещо голямо за кратко време. Ролята на треньора трябва да е такава, че да действа и на психиката на слабо мотивираните индивиди.

 

- Кои са най-големите грешки, които си правил като новак във фитнеса?

 

- Не съм правил чак толкова големи грешки в залата, защото винаги си гонех целта. Ако не знаех нещо, винаги питах „старите кучета" в залата, или проучвах как състоят нещата. За това което се сещам в момента, правех много серии и големи почивки между сериите.

 

- Ако те накараме да избереш само три упражнения, които смяташ за най-основни, какъв би бил изборът ти и защо?

 

- Изобщо няма и да се замисля и ще ти отговоря веднага. Трите топ упражнения, които ги правя и до момента са: Тилен лег, мъртва тяга и набирания. Всички са базови, обхващащи цялото тяло и в комбинация са адски изморителни!

 

- Разкажи ни как изглежда тренировъчната ти програма в настоящия момент.

 

- Тренирам четири пъти седмично, като всеки път след силовата тренировка си правя кардио респираторна дейност около 20 минути. Силовата ми тренировка не трае повече от 30-35 минути.

 

1 ДЕН: Гърди,рамо, корем,


2 ДЕН: Гръб, трапец, корем,


3 ДЕН: Крака,


4 ДЕН: Ръце.

 

През две седмици включвам и Обща Физическа Подготовка с времетраене 15-20 минути.

 

- Наскоро се снима в продължението на култовата холивудска продукция "300". Разкажи нещо за участието си във филма.

 

Охоо! Интересни преживявания... Не е тайна, че в България се снима втората част на "300"! Запознах се с нови личности и приятели и искам да ги поздравя: Ау, ау, ау! Те знаят! За мен беше особена радост да бъда участник в екипа на филма, като специална масовка. Филмът, поне според мен, ще е много интересен и с доста специални ефекти. Няма да разказвам подробности, за да е интересно!