Трагедия за фаворит в рали "Дакар"

галерия:

снимка: БТА/AP

Истинска трагедия в 4-ия етап на рали „Дакар“ изживя един от фаворитите в класа на мотоциклетите – Сирил Депре, шампионът от миналата година.

Французинът се срина в генералното класиране, след като загуби още 40 минути спрямо времената на основните си конкуренти за победата.

Депре проддържаше отлична скорост през по-голямата част от етапа но само 12 километра преди финала в Чилесито той затъна в неравностите по терена и трябваше да наблюдава как опонентите му го задминават, докато той стои безпомощен.

5-кратният шампион в „Дакар“ вече има 41-минутен пасив спрямо лидера в генералното класиране Жоан Бареда Борт от Испания. Историята помни страхотни обрати в класа на мотоциклетите и специалистите не бързат да отпишат Депре, но задачата му никак няма да е лесна.

Победителят във втория етап Сам Съндърланд имаше още по-малко късмет, след като трябваше да се откаже от по-нататъчно участие в „Дакар“ заради технически провал на двигателя на Хонда-та му.

Етап 4 – първият маратонски за мотоциклетите – спечели Хуан Педредо Гарсия с едва 29 секунди по-добро време от чилийския любимец Чалеко Лопес. Марк Кома остана на трета позиция, но в генералното класиране продължава да води Жоан Бареда Борт.

4056267

Роденият във Валенсия състезател има аванс от 3:10 минути пред Кома, а Франсиско „Чалеко“ Лопес е трети на 5:12 минути.

При четириколките лидерът в генералното класиране Игнасио Касале имаше сериозни проблеми с навигацията, които го принудиха да измине повече километри от необходимо. Машините от този клас се движеха с различен график от останалите и само четирима участници завършиха в горе-долу еднакво време с останалите класове.

Касале спечели етапа с 12:05 минути по-добро постижение от това на Себастиан Хюсеини, а на трета позиция финишира Серхио Лафуенте с 13:33 минути пасив. Същото е съотношението на силите и в генералното класиране при четириколките.