Сайнц е новият лидер на "Дакар"

галерия:

снимка: БТА/AP

Легендарният испански пилот Карлос Сайнц спечели 4-ия етап на рали „Дакар“ от Сан Хуан до Чилесито със своя автомобил SMG Бъги, като измина дистанцията за 5 часа и 20 минути.

Така Сайнц успя да изпревари по пътя към Чилесито 11-кратния победител Стефан Петерханзел с цели 6:04 минути, а Насер Ал Атия също с Мини остана трети на 8:50 минути.

Това изведе Сайнц на първото място в генералното класиране при автомобилите, като авансът му пред втория Нани Рома е само 2:06 минути. Трети засега е Ал Атия на 6:56 изоставане от лидера, а Петерханзел е 5-ти с малко по малък пасив – 18:10 минути от водача в таблицата.

Французинът се представи отлично по пътя към Чилесито, защото в нито един момент не се отказа да преследва Сайнц, въпреки че получи (за пореден път) няколко спуквания на гумите. Големият губещ се оказа друг испанец – Нани Рома, който потегли от Сан Хуан като лидер, но завърши 4-ти с изоставане вече от 14:08 минути.

4056261

Българският екипаж – пилот Орлин Алексиев и навигатор Пламен Николов – трябваше да започнат поредната си битка с пустинята от мястото, на което в предишния 3-ти етап затънаха и бяха изтеглени от асистентския автомобил. Алексиев, който бе спал само 1 час в предишните две денонощия, успешно стигна до 1-ата контролна точка на 4-ия етап, но продължава с огромното си изоставане.

Вероятно българските бойци ще съкратят изоставането си от 15-16 часа зад лидера Карлос Сайнц и ще заемат 86-то място в генералното класиране, тъй като засега са финиширали 85.

Всички направиха една грешка – във втората част на етапа имаше неясен знак, след който решихме да завием надясно. След известно време осъзнахме, че не сме в правилната посока и поехме наляво, след което намерихме верния път към финала. Не беше голяма работа, защото съм сигурен, че много хора се подведоха“, коментира Сайнц след края на етапа.

4056263

Холандският ас при камионите Жерар де Роой спечели 26-ата си етапна победа на рали „Дакар“ в кариерата и спечели епичната битка с останалите си конкуренти. След финала той сподели, че това е бил най-добрият му специален етап от няколко години и че е изключително щастлив.

Де Роой с Ивеко вече води в генералното класиране с 36:12 минути аванс пред втория Марсел ван Вилет с Ман, също от Холандия. Трети остана Андрей Каргинов с Камаз, докато победителят в класа от миналата година Едуард Николаев също с руската машина е временно 4-ти.