Само тежка авария може да лиши Петерханзел от триумф в Дакар

снимка: БТА/AP

Стефан Петерханзел остава с аванс от 41 минути преди последния етап от автомобилното Рали Дакар, който е тази нощ от Виля Карлос Пас до Росарио.

Французинът, който кара за отбора на Пежо, гледа към 12-ата си победа в най-тежкото автомобилно рали. Петерханзел взе преднината и лидерската позиция от сряда, а снощи успя да я увеличи в най-тежкия етап между Сан Хуан и Виля Карлос Пас, който беше с дължина 481 километра. 

Иначе етапът беше спечелен с време 5 часа и половина от финландеца Мирко Хирвонен, който дебютира на Рали Дакар. Той остави на 9 секунди зад себе си миналогодишния шампион Насер ал Атия от Катар, който кара с Мини.

Ал Атия и двете Тойоти на южноафриканците Лерой Полтие и на Жиниел де Вилиер водеха здрава битка през целия ден, но в крайна сметка те се наредиха на около минута след това. 

Петерханзел остана начело в генералното класиране, след като днес завърши на 9-о място и изостана на 11 минути от Хирвонен, като точно пред него остана Сирил Депре, а Себастиан Льоб завърши чак 13-и. До днес преднината на Петерханзел беше по-голяма, но все още е достатъчна, за да се чувства претендент номер 1.

Хирвонен с днешната си победа се изкачи нао 4-о място в генералното класиране, само на 4 минути от местата на подиума. 

При мотоциклетистите Тоби Прайс от Австралия се чувства почти победител, но днешният първенец в етапа Антоан Мео, също с КТМ като Прайс, направи сериозна заявка за място в топ 3 накрая. Прайс води с почти 38 минути пред Стефан Свитко от Словакия и с 53 пред Пабло Кинтания от Чили.

При камионите води Жерард де Роой от Холандия, който кара с Ивеко, а сънародникът му Петер Вирслюис с МАН спечели етапа.