Шоу и емоции на "Кърджали офроуд празник"

снимка: Булфото

Общо 153 състезатели от България, Гърция и Турция взеха участие в най-голямото за годината офроуд състезание в България - "Кърджали 4х4 офроуд празник" от 4 до 6 април.

Стартовете в трите категории ATV/MOTO, рали-рейд и трофи са първи кръгове на националните шампионати на България. Най-младите участници бяха по на 15 години - Иван Митков от Хасково с мотор и Иван Генчев от Търговище с АТV, а най-възрастният 57-годишният Ненчо Стефанов от Габрово с мотор.

Надпреварата бе определена от Тодор Христов от Троян - един от организаторите и състезател, като най-многобройното откриване на офроуд сезона в България до сега. 17 са екипите от Гърция и 3 от Турция, уточни той.

Трасето на състезанията бе с обща дължина 1000 км., а най-дълго е рали-рейд трасето - 400 км. В категория ATV/МОТО надпреварата бе в общо 4 класа: ATV хоби, ATV експерт, с класирани победители Момчил Величков и Методи Павлов и класове МОТО хоби и МОТО експерт, с финалисти Ганчо Петров и Владимир Йорданов.

В категория "трофи" първи в клас "трофи хоби" бе екипажът на Радомир Пепелов и Митьо Ангелов, в клас "трофи експерт" първи са Асен Василев и Владимир Димитров, а в клас "трофи аматьори" екипа от Кърджали с УАЗ - Весел Арабаджиев и Клара Арабаджиева.

Феърплей наградата на "Кърджали 4х4 офроуд празник" получиха братята Любен и Диян Диневи от Стара Загора, за оказаната помощ на противников екипаж по време на състезанието. Награждаването в четирите класа от категория "рали-рейд" бе отложено заради подадени контестации.

Домакин на състезанието бе община Кърджали, а основни организатори са кърджалийските клубове"Kinex Off-Road" и "Крос Клуб Кърджали", посочва БТА.