Светът избухна срещу "купената" титла на Сотникова

галерия:

снимка: БТА/AP

Светът възропта срещу първия триумф на Русия при жените във фигурното пързаляне на Зимна Олимпиада.

17-годишната представителка на домакините в Сочи 2014 Аделина Сотникова омагьоса публиката в Леден дворец „Айсберг“ с перфектна волна програма, която ѝ донесе впечатляващата оценка от 149.95 точки и най-висок общ сбор (оценката от кратката плюс актива от свободната) и историческа титла.

Причината за всеобщото недоволство (предимно в САЩ и Южна Корея) бе сребърният медал за корейката Юна Ким – шампионка при жените от Ванкувър 2010, която бе лидерка след кратката програма.

4067709

Изпълнението ѝ във волната бе перфектно и без никаква грешка, но журито прецени, че тя заслужава по-ниска оценка – 144.19 точки, като разликата от 5 пункта в полза на Сотникова бе по-голяма от аванса на азиатката след кратката програма.

4067710

Така Юна Ким не можа да влезе в историята като едва третата жена с две поредни олимпийски титли във фигурното пързаляне – това са правели само германката Катарина Вит (1980 и 1984) и легендарната пионерка от Норвегия Соня Хени (1928 – 1936), която единствена е с три поредни златни медала.

4067712

Общността във фигурното пързаляне извън Русия няма обяснение за решението на журито да даде по-ниска оценка за Юна Ким, която бе перфектна във волната програма. Никой не оспорва великолепното изпълнение на Сотникова, но тя щеше да остане втора заради по-слабата си кратка програма, ако двете с корейката бяха получили приблизително еднакви оценки във финала.

В Южка Корея бе след 4 часа сутринта, когато приключи надпреварата във фигурното пързаляне, но още със същинското начало на деня сутрешните новинарски емисии избухнаха срещу „корумпираната“ Зимна Олимпиада в Русия.

4067711

Представителите на Корея спечелиха две титли (общо 5 медала засега) – в кънки бягането на Сан-Хуа Лий и в щафетата при жените по шорттрек. Но Юна Ким е националният герой в зимните спортове, тя е голямата звезда, която се очакваше да блесне и в Сочи 2014 след фурора във Ванкувър преди 4 години.

Представете си как са се почувствали корейците (50 милиона население), които са останали до 4 сутринта, за да видят триумфа на „Кралица Ким“. Напълно естествено, недоволството бе насочено към домакините и президента Владимир Путин. „Домакинското рамо и точките от Путин добавиха към актива на Сотникова“, пише на първата си страница един от водещите всекидневници в Корея „Донг-а Илбо“.

4067713

Националната телевизия на Корея пък не спря да върти записи от волната програма на Ким, както и специален документален филм за кариерата ѝ, която мина през сериозни перипетии заради контузията, от която Юна се възстанови преди Сочи 2014.

Въпреки всичко, фразата „Благодарим ти, Юна“ е най-търсената в големите интернет портали в Корея Навер и Даум в петък сутринта.