Руснаците детронирани, Канада със злато в отборното по фигурно пързаляне

снимка: twitter.com

Отборът на Канада детронира олимпийските шампиони от Сочи 2014 - Русия, и грабна златните медали в отборната надпревара по фигурно пързаляне на Зимните игри в ПьонгЧанг. Шампионите събраха 73 точки и изпревариха руснаците със 7 пункта. Бронзовите медали отидоха при представителите на САЩ, които получиха 62 точки.

Дуетът Теда Върчю и Скот Моър отново бе в основата на успеха на "кленовите листа". Емблематичната двойка взе максимален брой точки от волната програма днес - 118.10. Същото стори и Патрик Чън при мъжете, а Габриел Деймън завърши трета в състезанието при дамите. При спортните двойки Канада беше представена от Мегън Дюамел и Ерик Радфорд.

Чън изуми публиката и съдиите, след като изпълни 2 четворни скока в една програма. "Щастлив съм, че успях да направя всичко, на което съм способен. Бях изключително нервен. Постигнах нещо голямо, изпълнявайки два четворни скока в една програма. Ще пазя този медал и той е толкова ценен за мен, колкото и индивидуалния", каза Чън, който е трикратен световен шампион и има два сребърни медала от Сочи 2014. Той събра 179.75 точки. За отборната надпревара обаче значение има единствено мястото в класирането, а не сборът от точки.

Отборно състезание по фигурно пързаляне на олимпийските игри в ПьонгЧанг:
1. Канада  73 точки
2. Русия  66 точки
3. САЩ  62 точки
4. Италия  56 точки
5. Япония  50 точки