Тийнейджърка взе историческа титла за Русия в Сочи

галерия:

снимка: БТА/AP

Рускинята Аделина Сотникова спечели титлата по фигурно пързаляне на Олимпиадата в Сочи и донесе първо злато на страната си в историята на надпреварата.

17-годишната Сотникова, която бе втора в кратката програма, получи оценка от 149.95 точки за волната, което е нейн най-добър резултат за сезона. Така тя събра сбор от 224.59 точки.

Аделина Сотникова не беше считана за фаворит преди Олимпиадата, но показа много стабилна кратка и волна програма и заслужи златното отличие. Тази вечер тя изпълни чисто 11-те скока в съчетанието си.

Сотникова е вицешампионка на Европа за 2013-а и 2014-а година и световна шампионка за девойки за 2011-а година.

"Нямаше вълнение, просто излязох и се опитах да се пързалям добре. Много съм доволна от своето представяне, защото това е олимпиада, към която аз вървях много дълго. Макар че нямам още 18 години, но мечтаех да попадна на олимпиада и да спечеля някакъв медал", каза Сотникова, цитирана от БТА.

Втора остана шампионката от Ванкувър'2010 Ю-на Ким (Република Корея), а трета се класира Каролина Костнер (Италия). Ким, която водеше след кратката програма, не успя да стане третата жена, защитила титлата си. Тя също се представи на ниво, но получи 144.19 за волната и остана с 219.11 точки.

27-годишната италианка Каролина Костнер ще завърши кариерата си с бронзов медал. Тя получи четвърта оценка за своето "Болеро" - 142.61 точки, но след третото си място в кратката програма се качи на почетната стълбичка с 216.73 точки. Четвърта завърши американката Грейси Голд с 205.53 точки.

4067657

15-годишната рускиня Юлия Липницкая, която стана олимпийска шампионка в отборната надпревара, допусна две грешки тази вечер. Тя падна при изпълнение на троен салхоф, сгреши при ритбергер и остана пета в крайното класиране с 200,57 точки.

Липницкая каза, че се е борила докрай, но поради вълнение и умора не е могла да изпълни чисто програмата си. Рускинята добави, че не е успяла да се подготвя нормално в Москва заради постоянен интерес от страна на медиите.

Изключителна волна програма изпълни двукратната световна шампионка и сребърна медалистка от Ванкувър Мао Асада (Япония). Тя се провали снощи в кратката програма, заемайки 16-о място, но във волната получи трета оценка от 142.71 точки и завърши шеста в крайното класиране със 198.22 точки.