Супер Марио взе олимпийската корона в слалома

галерия:

снимка: БТА/AP

Австриецът Марио Мат спечели титла в дисциплината слалом на Олимпийските игри в Сочи и по страхотен начин сложи точка на програмата на алпийските ски на XXII-та Бяла Олимпиада.

Мат финишира с време 1:41.84 от двата манша и на своята последна, по всяка вероятност, Олимпиада успя да се окичи със златото. До този момент в кариерата си Супер Марио бе печелил почти всичко - той е трикратен световен шампион, два пъти в слалома, има сребро и бронз от шампионати на планетата, печелил е 15 победи в Световната купа, 14 от които в дисциплината слалом, но не бе стъпвал на подиум на Олимпийски игри.

Австриецът бе перфектен в първия манш, когато си осигури 45 стотни преднина пред втория Андре Мирер. Втория манш обаче бе изключително сложен, а треньорът на хърватския тим Анте Костелич, който подреди трасето, бе поставил доста капани. Те взеха множество жертви сред фаворитите, но сред тях не Мат.

Представителят на Австрия заложи на сигурността, даде шесто време във втория манш, но то му бе достатъчно да запази аванса от 1.28 секунди, който имаше пред Марсел Хиршер и да грабне златото. Така той се превърна в най-възрастният олимпийски шампион в алпийските ски.

 4068223

Така Австрия взе трето злато в алпийските ски на Игрите в Сочи, след победата в спускането на Матиас Майер и на Ана Фенингер в супергигантския слалом. По този начин австрийците спечелиха и класирането по медали в алпийските ски.

Най-разочарован днес остана Марсел Хиршер, който остана втори, на 28 стотни зад сънародника си Марио Мат. Хиршер бе едва девети след ужасяващ първи манш, но даде второ време във втория и до спускането на Марио Мат остана начело, но в крайна сметка олимпийската титла му се размина. Това все пак е първи олимпийски медал за най-добрия слаломист в последните сезони.

4068198

Трети се нареди норвежецът Хенрик Кристоферсен, който със своите 4 подиума и една победа е една от приятните изненади в Световната купа този сезон. Кристоферсен бе едва 15-и след първото спускане, но с трето време във второто взе бронза, оставайки на 83 стотни зад Марио Мат.

Третият след първия манш Стефано Грос от Италия, се представи слабо във втория и остана на 5 стотни от медала. Равно с неговото време - 1:42.72 минути даде и Фриц Допфер, който е най-добре представилият се австриец днес.

4068206

Шести е Адам Зампа, който е голямата изненада на днешния ден. Словакът бе едва 26-и след първия манш, но кара страхотно във втория и даде първо време в него, което му помогна да се изкачи с цели 20 позиции напред в класирането.

Десетката допълват шведите Маркус Ларсон и Матис Харгин с равни времена на седмото място и Себастиан Фос Солевааг (Норвегия) и Ивица Костелич (Хърватия), които също са с равни времена на девета позиция.

4068203

Състезнанието бе изключително драматично и във втория манш отпаднаха цели 34 души, голяма част от тях фаворити не само за медал, но и за титлата. Сред отпадналите бяха олимпийският шампион от Ванкувър 2010 Джулиано Рацоли от Италия, голямата надежда на Германия за медал - Феликс Нойройтер, олимпийският шампион в гигантския слалом Тед Лигети, който бе шести след първия манш и французите Жан-Батист Гранж, и Алексис Пинтуро - пети и осми след първото спускане. Сред отпадналите бе и вторият след първия манш Андре Мирер, като по този начин той не успя да зашити бронза си отпреди 4 години. 

4068202

За съжаление сред тези, които не успяха да финишират бе и българинът Никола Чонгаров. Чонги бе единственият роден представител, който успя да се класира за втория манш и имаше всички шансове да подобри 25-о си място от комбинацията, но се хвана в една от клопките на трасето и пропусна врата. Така класирането му от комбинацията остава най-доброто на български алпиец в Сочи.