Марио Мат даде заявка за злато в слалома

снимка: БТА/AP

Австрийският ветеран Марио Мат е единствената реална надежда на страната за титла в най-престижната дисциплина от програмата на алпийските ски в Сочи 2014 – слалома.

Именно техничният старт е кулминацията на Зимната Олимпиада, като един от най-опитните състезатели на Австрия Мат се представи великолепно в първия манш и натрупа солиден аванс пред конкурентите си.

Той измина трасето за 46.70 секунди и единствен слезе под границата от 47, като неговото постижение се оказа недостижимо за всички останали звезди на алпийските дисциплини. Шведът Андре Мирер е втори във временното класиране с време 0.45 секунди по-слабо от това на Мат.

Италианецът Стефано Грос се оказа приятната изненада на този етап от надпреварата, след като той даде трето време с 0.75 секунди пасив спрямо Мат – идентично бе и постижението на един от фаворитите за титлата Матиас Харгин (Швеция).

Вторият манш започва в 18:15 часа.

Световният шампион в слалома от 2013-та година в Шладминг, настоящ носител на малкия Кристален глобус в дисциплината и двукратен първенец в Световната купа Марсел Хиршер разби на пух и прах надеждите на цяла Австрия за златен медал от него в Сочи 2014.

Хиршер направи груби грешки по трасето и почти се елиминира от борбата за медалите, след като спря хронометрите с 1.28 секунди пасив спрямо Мат. Засега на Олимпиадата обаче сме виждали достатъчно изненади във вторите маншове на отделните стартове, за да не отписваме Хиршер и шансовете му за успех.

Французинът Жан-Баптист Гранж е 5-ти във временното класиране, следван от олимпийския шампион в гигантския слалом от Сочи 2014 Тед Лигети (САЩ) и германецът Феликс Нойройтер.

Алексис Пинтуро (Франция) е 8-ми, точно пред Марсел Хиршер, като топ 10 допълва трети представител на Швеция – Маркус Ларсон.

Ветеранът Ивица Костелич, който спечели сребърен медал в Суперкомбинацията, е 21-ви във временното класиране, а друг знаменит австриец от близкото минало – Бенямин Райх – пропусна врата и отпадна разочароващо.

За съжаление, Стефан Присадов и Георги Георгиев отпаднаха в първия манш също заради пропуснати врати при грешни движения на трудното технично трасе. Георгиев има повече основания да съжалява, защото се движеше нелошо и малко преди финала предизвика елиминацията си.

Никола Чонгаров изпълни целта си да завърши с по-малко от 5 секунди закъснение и пресече финала на 4.42 от Марио Мат, което го класира на 40-то място.