Страхотна Деси Стоянова с най-добрия резултат в кариерата си!

21-годишната българска националка по биатлон Десислава Стоянова постигна най-добрия резултат в кариерата си в Световната купа, след като се вреди в топ 30 в спринта на 7.5 км във френския зимен център Анеси – Льо Гран Борнан.

Стоянова се представи блестящо в спринта и завърши 27-ма – пред знаменито име в женския биатлон като рускинята Олга Зайцева (31-ва), като повали и 10-те мишени при двете си посещения на огневия рубеж.

Освен страхотна стрелба, Стоянова демонстрира и една от силните си черти – бързото бягане, с което индикира, че постепенно започва да навлиза във върхова форма. Именно скоростната последна обиколка на българката ѝ позволи да финишира на 24-та позиция, след което беше изместена от само три състезателки.

Стоянова завърши с 1:05 минути пасив спрямо победителката Селина Гаспарин от Швейцария, която също беше перфектна в стрелбата. Десислава е възпитаничка на една от най-успешните българки в биатлона - Ирина Никулчина - в нейния отбор от град Берковица.

Предишното най-добро класиране в кариерата на Стоянова изобщо в кариерата ѝ в спирнта бе 64-та позиция на Световното за девойки в Нове Место през 2011-та година.

Друга българска националка – Емилия Йорданова – също заслужи поздравления с представянето си в спринта, защото финишира на 58-ма позиция и успя да се класира за утрешното преследване (състезателките от топ 60 в спринта получават право на участие в последната за кръга дисциплина).

Йорданова направи само 1 грешка от положение прав във втората си стрелба и поради тази причина изостана на 2:05 минути от победителката, но все пак запази позицията си сред първите 60.

Дафинка Коева финишира 87-ма с 3 грешки на огневия рубеж и изоставане от 3:08 минути спрямо Гаспарин.