Страхотен Петерханзел се доближи до титлата в "Дакар"

снимка: БТА/AP

Защитаващият титлата си Стефан Петерханзел (Франция) с "Мини" се доближи само на 2.15 минути до лидера Нани Рома (Испания) с "Мини" след 10-ия етап на рали "Дакар".

Етапът бе с дължина 688 километра, от които 631 километра специална отсечка от Икике до Антофагаста в Чили. Петерханзел успя да съкрати с около 11 минути изоставането си от Рома в този етап.

Испанецът имаше аванс от 39 минути миналия четвъртък, но не успява да задържи преднината си в последните отсечки. Насер Ал-Атия (Катар) с "Мини" бе най-бърз в 10-ия етап. Той измина дистанцията за 4:23.35 часа и записа 19-а етапна победа в кариерата си и втора в тазгодишната надпревара. Петерханзел остана втори на 3.50 минути, а Рома - трети с 13.45 минути изоставане.

Sporta.bg припомня, че вчера Петерханзел постигна рекордна 64-та етапна победа в "Дакар".

В генералното класиране Ал-Атия се изкачи на трето място, на 46.01 минути зад Рома. Победителят от 2010-а година Карлос Сайнц (Испания) със "СМГ" отпадна от надпреварата, след като катастрофира.

При мотоциклетистите победител в 10-ия етап стана Жоан Бареда Борт (Испания) с "Хонда" с 4:42.00 часа. За него това е четвърта етапна победа тази година. Борт все пак изостава на 44.10 минути след лидера в генералното класиране Марк Кома (Испания) с "КТМ", който финишира пети в 10-ия етап.

При четириколките етапа спечели Сергей Карякин (Русия), а в генералното класиране начело е Игнасио Касале (Чили).

Чехът Алеш Лопрайс с "Татра" финишира пръв при камионите, а лидер е генералното класиране е Жерар де Роой (Холандия) с "Ивеко". Етап 11 включва нови 605 километра в пустинята Атакама от Антофагаста до Салвадор.