Марк Кома се протяга към титлата в "Дакар"

снимка: БТА/AP

Марк Кома увеличи преднината си в класа на мотоциклетите след страхотно каране в пясъците на пустинята Атакама в 9-ия етап от рали „Дакар“. Това бе 23-ата етапна победа за испанеца, който за втори път през 2014-та изминава отсечката по-бързо от своите конкуренти.

Кома се протяга към титлата в „Дакар“, след като вече има аванс от 40 минути пред основния си и единствен съперник за отличието – Жоан Бареда Борт. Легендарният Сирил Депре пък е чак на 2:38 часа назад в класирането и няма да може по никакъв начин да се включи в битката за трофея тази година. Именно това трио завърши в топ 3 на днешната специална отсечка.

9-ият етап бе дълъг 422 километра от Калама и Икике в Чили, като Кома нанесе и психическо поражение на конкурентите си, защото стартира трети – след Бареда и Депре, а съвсем скоро успя да ги изпревари по трасето и да окупира лидерството.

Самият Депре бе допълнително забавен в края на етапа поради притеснението, че може да не му стигне горивото преди да акостира в Икике.

В класа на камионите Андрей Каргинов спечели втора поредна етапна победа, след като през цялото време атакуваше дюните и вече има 8 успеха на сметката си. На 19 минути изостана Жерар де Роой, а пасивът на миналогодишния победител Едуард Николаев бе близо 30.

Де Роой продължава да бъде лидер в генералното класиране с преднина от 13:28 минути пред Каргинов, като Николаев е трети с 1:21.41 часа по-слабо общо време.