Страхотен Краси Анев с 8-мо време в спринта!

снимка: Булфото

Страхотен подвиг на Красимир Анев донесе най-големия успех за българския биатлон в Световната купа през този сезон! Лидерът на националния ни отбор финишира на 9-та позиция в спринта на 10 км в италианския зимен център Антхолц-Антерселва.

Анев бе безупречен на огневия рубеж и не допусна нито една грешка и при двете си стрелби – от легнала позиция и от положение прав. Страхотното му класиране нямаше да бъде възможно без силното ски бягане, което го вкара в топ 10 на състезание от Световната купа за първи път през този сезон.

Анев завърши на 41.4 секунди от победителите в спринта – германецът Зимон Шемп и италианецът Лукас Хофер си поделиха първото място, след като спряха хронометъра на едно и също време – 24:44.9 минути.

На практика Анев даде 8-мо по сила време, което допълнително допринася престиж към постижението му, но ще получи точки за 9-то място в класирането.

Шемп бе перфектен в стрелбата, но изоставаше в бягането от основния си съперник, който пък направи един пропуск на огневия рубеж.

На второ място се класира друг представител на Бундестима – Арнд Пайфер с пасив от само 4.3 секунди, а трето време даде австриеца Доминик Ландертингер, който остана на 13.9 секунди от победата.

Лидерът в генералното класиране за Световната купа Мартен Фуркад (Франция) преживя неприятна първа стрелба от положение легнал, като направи цели 2 пропуска, но въпреки това се вреди на 4-то място (ако броим Шемп и Хофер са победители).

Най-добрият швед за деня бе Бьорн Фери, който завърши 6-ти след Фуркад, а Гийом Беатрикс (Франция) и Брендън Грйин (Канада) също се наредиха пред Красимир Анев. Топ 10 допълни най-силно представилият се норвежец Хенрик Л'Абе-Лунд.

Друг българин в Антхолц-Антерселва – Владимир Илиев – също заслужава поздравления за представянето си преди началото на Олимпийските игри в Сочи 2014. Владо финишира 28-ми с две грешки в стрелбата и изоставане от 1:20.1 минути спрямо победителите.

Най-опитният в нашия отбор Михаил Клечоров остана на 75-то място с 2 пропуска, а най-младият Иван Златев го следваше плътно с 1 пропуск и 76-та позиция.

Така Анев и Илиев се класираха за утрешното преследване. В състезанието участваха общо 101 биатлонисти.

В генералното класиране за Световната купа след 12 от общо 26 старта начело е Мартен Фуркад (Франция) с 502 точки, следван от Емил Хегле Свендсен (Норвегия) с 413 точки и Доминик Ландертинген (Австрия) с 331 точки.