Столична Община и София2018 посрещат 400 таекуондисти

Близо 400 млади състезатели от шест държави участваха в международния турнир по таекуондо тази неделя в зала „Триадица“. Събитието се организира за първи път от Столична община, Българска федерация таекуондо, Клуб по таекуондо Нерон и е в календара на София2018 – Европейска столица на спорта.

Наред с най-добрите млади български таекуондисти в срещите участваха и представители на Румъния, Гърция, Македония, Хърватска и Сърбия.

Турнирът бе открит от евродепутата Андрей Ковачев, член на Председателството на Европейския парламент и президент на Консултантската група към ACES Europe (организацията, която определя европейска столица, град, общност и селище на спорта). „Желая ви много успехи и нека заедно направим така, че в София да има много повече възможности за спорт и активен живот на хората,“ каза Ковачев

„За първи път Фондация „София – Европейска столица на спорта“ подкрепя подобно събитие и съм впечатлен от голямата масовост, от присъствието на толкова много деца,“ заяви Анатоли Илиев, секретар на Оргкомитета на София2018, наскоро избран за един от четиримата членове на Управителния борд на ACES Europe.“Тези спортове прогресират и Столична община откликва на засиления интерес. С участието си тук всички вие подкрепяте инициативата европейска столица на спорта,“ заяви Илиев.

Сред официалните гости бе и общинския съветник Николай Николов, член на Комисията за децата, младежта и спорта към Столичния общински съвет. С възпоменателен плакет от София2018 бе отличен най-добрият български състезател в олимпийското таекуондо Владимир Далаклиев. Той е многократен победител в най-силните световни турнири и европейски шампион за младежи от Атина. Миналата година Далаклиев бе девети на Световното първенство, а през 2011 бе шести. Той бе поздравен и от Милен Гочев, председател  и треньор на Таекуондо клуб „Нерон“.

Състезанията бяха в 11 възрастови групи, всяка една с по 10 отделни категории. Това бе причината стотици млади състезатели да си тръгнат с медали и награди.  Програмата предложи много демонстрации, забавни игри, настроение в залата и награди за много от присъстващите. Това бе и първото състезание в България, в което се използваше електронна сензорна система в таекуондото.

След успешното и масово посетено първо издание на турнира, организаторите възнамеряват той да се превърне в традиционен с още по-многобройно международно участие.