Българските таекуондисти с 10 титли и общо 38 медала от Европейското в Солун

Националите ни спечелиха 38 медала от завършилото Европейско първенство по таекуондо ITF за всички възрасти в Солун, Гърция. Така България подобри представянето си от предишния шампионат на Стария континент в Андрия, Италия миналата година, когато взехме 34 отличия, 10 от които титли. В Солун българите извоюваха 8 златни, 10 сребърни и 20 бронзови медала.

Европейските титли в силовия тест или чупене останаха за нашите, след като Йордан Стаев триумфира по безапелационен начин при мъжете, надигравайки на финала представител на домакините. Световната шампионка от първенството в Пловдив преди година Амалия Колева пък нямаше проблеми при жените.

“Много съм щастлив, че успях да стигна до титлата, след като миналата година на Световното първенство в Пловдив не успях да мина дори квалификациите. Сега това е един малък реванш за мен. Благодарение на семейството ми и най-вече на жена ми станах отново европейски шампион”, каза Йордан Стаев, който извоюва първата си титла на Европа в Минск през 2014.

“Доволна съм, все пак станах първа. Лошото е, че отпаднах на спаринг, където сама съм си виновна. Все пак се стегнахме и успяхме да спечелим сребърен медал на отборното”, заяви Амалия Колева.

Преди това европейска шампионка стана и Ралица Траянова, подпомагана от Илиян Томанов и Любомир Бакалски, в дисциплината самозащита при жените. “Измислихме и тримата хореографията и сме щастливи, че се получи. Това е първата ни титла в дисциплината. Имали сме много медали, но досега никога знатен”, щастлива беше Ралица Траянова.

Никола Николов стана втори на специална техника - мъже, докато в отборната надпревара на дисциплината българите взеха сребърен медал, а титлата отиде при руснаците.

Сребро взеха и жените отборно на спаринг, след като загубиха битката за златото с тима на Русия. По-рано през деня на спаринг Елена Самарджиева взе сребърен медал в кат. до 75 кг, а Мариета Райкова стана трета на 69 кг. Юношите старша възраст пък взеха бронзовите медали в отборната надпревара.