България с два медала от балканското по планинско колоездене

България завоюва сребърен и бронзов медал в балканиадата по планинско колоездене, която се проведе в Пампорово.

 

При жените в дисциплината крос кънтри Христина Козарева финишира втора след представителката на Кипър Антри Христофору. Така 29-годишната Козарева взе среброто за България. Трета остана Ивана Костич от Сърбия.

 

В същата дисциплина при юношите старша възраст 17-годишният Добрин Лиловски финишира трети след Александрос Вракидис от Гърция и Йован Йовановски от Македония.

 

При мъжете елит триумфира турчинът Билал Акгул. Втори е Димитрос Антониадис (Гърция), а трети - Боян Джурджич (Сърбия).

 

Balkan Bike Cup 2013 обедини Балканския шампионат по крос кънтри и две международи състезания по спускане и крос кънтри, включени в календара на Международния колоездачен съюз (UCI). Така надпреварите в Пампорово донесоха на призьорите точки за световната ранглиста. Участваха над 220 състезатели от 8 балкански държави - Гърция, Турция, Сърбия, Македония, Черна гора, Босна и Херцеговина, Кипър и България.

 

С най-много медали си тръгнаха представителите на Гърция, следвани от Турция, България, Кипър и Черна гора.

 

Балканското първенство беше най-голямото състезание в дисциплината крос кънтри, организирано досега у нас, и доведе в Пампорово някои от популярните имена на Балканите.
При спускачите състезанието се проведе в клас 2 на UCI и в него участваха представители на България, Гърция, Словения, Великобритания, Хърватия и Испания.

 

Най-добър в дисциплината спускане бе Робърт Смит (Великобритания), който спечели трето поредно международно състезание в България само за този сезон. Най-добро време при българите даде младата надежда Мартин Бочуков. 16-годишният ни талант се класира четвърти при мъжете.

 

Balkan Bike Cup беше първото състезание за България, в което и двете дисциплини - спускане и крос кънтри бяха включени в календара на Международния колоездачен съюз и носиха точки за световната ранг листа, като плановете са догодина традицията да са запази, а състезанието да е от по-висок клас.

 

На организаторите от Българския колоездачен съюз, "Пампорово" АД и Concept Creative предстои следващото голямо, престижно изпитание - провеждането на европейското първенство по спускане и форкрос. Евро 2013 ще се проведе в Пампорово от 3 до 6 октомври.