Слаломът в Боровец като Супер Г в Сочи - злато за Норвегия и 4 медала

снимка: БТА

Норвежец грабна победата в слалома за Европейската купа по ски-алпийски дисциплини в Боровец броени часове след като сънародникът му Шетил Йенсруд стана олимпийски шампион на супергигантски слалом в Сочи.

24-годишният Трулс Йохансен беше най-бърз на писта „Попангелов“ и с общо време 1:52,77 мин удържа лидерската позиция, на която стъпи след първия манш с резултат 56,07 сек.

 

„Много съм щастлив от тази победа, защото предишната ми беше преди 2 години. Тук пистата е страхотна, а по-време на гигантския слалом вчера дори бях уплашен от трудното и много твърдо трасе. Радвам се, че спечелих още един златен медал за Норвегия, след огромния успех на Шетил Йенсруд в Сочи“, заяви Йохансен.

 

Германецът Филип Шмид също запази класирането си от I-ия манш и зае второто място, с 29 стотни изоставане от победителя. „Доволен съм, защото във втория манш допуснах грешка и можеше да не съм на подиума. Със сигурност това е най-доброто състезание за Европейската купа и няма да съм изненадан, ако Боровец е домакин на стартове от Световната купа“, каза Филип Шмид.

 

Третото място си поделиха австриецът Волфганг Хьорл и шампионът от вчерашния гигантски слалом - Виктор Мюфа-Жанде от Франция, с време 1:53,39 мин. След първото спускане днес те бяха съответно шести и четвърти. „През първия манш бях предпазлив, защото ми тежеше грубата грешка, която допуснах в слалома за Световната купа в Шладминг. През втория обаче карах много добре и се радвам на класирането ми“, каза Хьорл. Той добави, че с някои незначителни подобрения Боровец би могъл да е отличен домакин на кръг от СК.

 

„За мен това беше перфектният уикенд“, с широка усмивка заяви Виктор Мюфа-Жанде. „Тръгвам си от това ново за мен място с победа и още един подиум, с отлични впечатления и с надеждата да се върна. Благодаря за отличната организация, както и за чудесната атмосфера, създадена от публиката“, добави 24-годишният алпиец от Екс ле Бен.

 

Най-силно от българите се представи Стефан Присадов, който зае престижното 17 място с изоставане от точно 2 секунди от Йохансен. Само 35 стотни не стигнаха на Присадов да попадне в Топ 10. В първия манш той стартира с №37 и записа 22-ро време – 57,82 сек. По-късно днес Стефан ще замине за Олимпийските игри в Сочи, където ще участва в слалома и в гигантския слалом. За Русия ще тръгнат и други 8 състезатели, които караха през този уикенд по склоновете на Рила. 

 

Родените през 1997 г. Камен Златков и Йоан Тодоров бяха съответно 37-и и 42-и след първия манш, но във втория не завършиха. Общо 41 от 72-ма стартирали днес не стигнаха до финала или бяха дисквалифицирани. Сред тях са Георги Нушев и Алберт Попов, които изпуснаха врати в I манш.

 

Единодушното мнение на участниците, официалните лица и гостите на кръга за ЕК в Боровец е, че всичко е преминало при организация и условия като за Световна купа. Към тази оценка се присъедини и президентът на Република България Росен Плевнелиев, който награди призьорите заедно с председателя на БФСки Цеко Минев и ски-легендите Петър Попангелов и Марк Жирардели.

 

„Впечатлен съм от това, което виждам в Боровец. Ще се радвам, ако най-старият български зимен курорт отново бъде домакин на състезания за Световната купа, както през 80-те години на миналия век. Пистите са в идеално състояние, въпреки високите температури. Говорих с австрийски и швейцарски скиори и с един от треньорите на Австрия. Всички те също са много доволни от провеждането на Европейската купа тук“, заяви държавният глава. Преди да се присъедини към публиката на трибуните, президентът Плевнелиев направи няколко спускания по писта „Ястребец 3“.

 

„Нямам никакви забележки“, лаконичен беше италианецът Маркус Валднер, рейс-директор на Европейската купа за мъже.