Швейцарка пише история в биатлона

снимка: БТА/AP

Швейцария нямаше победител в старт от Световната купа по биатлон в продължение на 35 години, а днес Селина Гаспарин извоюва втория си триумф в рамките само на 8 дни, след като спечели спринта на 7.5 км във френския зимен център Анеси.

Sporta.bgвече ви информира, че Десислава Стоянова се представи блестящо и финишира 27-ма, което е върхово постижение в кариерата на 21-годишната ни състезателка.

Гаспарин, която спечели спринта и в Хохфилцен на 6-ти този месец, отново се оказа недостижима за конкуренцията по отношение на точна стрелба и силно ски бягане. В предишния кръг от Световната купа тя направи една грешка и грабна победата само с 1 секунда, но днес бе перфектна на огневия рубеж и имаше аванс от 8 пред финландката Кайса Макарайнен.

На трето място остана най-силната украинка за деня Вали Семеренко, също с 1 грешка в стрелбата, както и Макарайнен. Лидерката в генералното класиране за Световната купа Габриела Соукалова (Чехия) стана на 4-та позиция в Анеси, но продължава да бъде с жълтия стартов номер, който показва, че именно тя е водач през сезона до момента.

Най-бързата рускиня днес се оказа Олга Вилухина, която финишира 5-та, а топ 10 допълниха Франциска Пройс (Германия), Франциска Хилдебранд (Германия), Олга Пидрушна (Украйна), Кристина Палка (Полша) и Лаура Далмайер (Германия).

Шампионката в Световната купа по биатлон от миналия сезон Тора Бергер (Норвегия) отново преживя кошмар на огневия рубеж и направи 3 грешки от положение прав, което я обрече да завърши едва на 44-та позиция.