Шахматисти попиляха своя колега Веско Топалов чрез декларация

снимка: Булфото

Представители на шахматни клубове в страната разпространиха официална декларация по повод скандала в последните няколко дни. Припомняме, че Веселин Топалов атакува бившия спортен министър Красен Кралев. В декларацията става ясно, че шахматни клубове се обединяват в нова организация – Български шахматен съюз, който се разграничава от Българска федерация шахмат.

"Изненадани сме от "сигнала" на Веселин Топалов до Прокуратурата срещу бившия министър", се казва в декларацията, която допълва: "На човек като Топалов, който три пъти е напускал националния отбор на България, по време на Олимпиада и Европейски първенства, човек за когото България не значи нищо, не може да се вярва".

Декларация

От Български шахматен съюз

Българският шахмат изживява най-тежките години от времето на своето създаване. В резултат на безотговорни действия на ръководството на Българската федерация по шахмат начело със Силвио Данаилов и група верни послушници, присвоило огромни суми и компрометирало родния шахмат, България изчезна от шахматната карта на Европа, а българските шахматисти са лишени от възможността да защитават честта на своята родина и са принудени да участват в международните състезания под флага на Европейския шахматен съюз.

Шахматистите и шахматните деятели са разединени. Всички са запознати с финансовите злоупотреби на ръководството на федерацията, но малцина се осмеляват да нададат глас, защото се страхуват за последиците, защото открито са заплашвани. Страхът им не е без основание. В ръководството на БФ Шахмат има двама народни представители от БСП. Страхът никога не е побеждавал, няма да победи и сега, затова, ние представители на шахматни клубове в страната, които сме заинтересовани от бъдещето на българския шахмат, разграничавайки се от ръководството на Българската федерация по шахмат, се обединихме в нова шахматна организация „Български шахматен съюз” и сме твърдо решени да се борим докрай срещу тези, които опетниха името на  българските шахматисти.

Осъждаме действията на Веселин Топалов и Силвио Данаилов, които през последните месеци превърнаха нашия спорт в активно политико-пропагандно мероприятие. Двамата участваха в предизборната кампания на „БСП за България”, с активното съдействие на членовете на УС на БФ Шахмат, Иван Генов и Васил Антонов, с надеждата БСП да спечели изборите и новият министър на младежта и спорта да опрости дълговете на федерацията и прикрие финансовите престъпления. Двамата (Топалов и Данаилов), никога не са участвали в политическия живот на страната, не са гласували на нито едни избори и изведнъж се явяват като активни партийни пропагандатори. Жалко за БСП щом стигна до тях и разчита те да й оправят имиджа. Няма как да бъдат забравени предишните им действия, когато те бяха много близки до управляващите. Това е и една от причините скандалите с незаконосъобразно изразходваните средства от ръководството на федерацията, да се прикриват толкова дълго и все още прокуратурата да не се е произнесла по тях.

Изумени сме от „сигнала” на Веселин Топалов до Прокуратурата срещу бившия министър на младежта и спорта Красен Кралев за нанесени щети на държавата в размер на 13 млн. лева във връзка със „сагата” ЦСКА. Очаквахме, че бившият световен шампион, на който ръководството на федерацията гласува доверие да представлява България пред международните шахматни организации, ще предприеме действия за изчистване името на родния ни шахмат, а той се впусна в съвсем друго, непознато за него поприще. На човек като Топалов, който три пъти е напускал националния отбор на България, по време на Олимпиада и Европейски първенства, човек за когото България не значи нищо, не може да се вярва.

Настояваме Президентът на Република България, новото Правителство и бъдещият Министър на младежта и спорта да предприемат незабавни действия за изчистване името на България и защита престижа на българските шахматисти.

Настояваме „чадърът” над финансовите злоупотреби на ръководството на Българската федерация по шахмат да бъде вдигнат и виновниците да си получат заслуженото.

Ние, членовете на Български шахматен съюз, заявяваме готовността си да продължим до край борбата срещу всички прояви, уронващи престижа и името на България, и българските шахматисти, независимо кой е техния носител.

24 април 2017 година София Георги Павлов Президент на Българския шахматен съюз