ММС отне лиценза на федерацията по шахмат

Комисията по лицензиране към Министерството на младежта и спорта взе решение да не поднови лиценза на Българската федерация по шахмат (БФШ). Причината е неизплатени задължения към министерството в определен срок.

Наскоро бяха разкрити схеми във федерацията, че през 2014 година тя е изразходвала нецелесъобразно средства в размер на над 381 хиляди лева. През 2016 между ММС и БФШ е сключено споразумение за просрочено плащане на над 476 хиляди лева, кключващо лихва от 94 хиляди. От Българската федерация по шахмат обаче не са плащали тези суми и на 1 август тази година изпълнителният директор Николай Велчев е предупреден с писмо, че парите трябва да бъдат преведени в едноседмичен срок. Това също не се случва и лицензът на федерацията не е подновен от ММС.

По време на проверката на БФШ, от страна на Инспектората са констатирани и нарушения на нормативни разпоредби. Наред с това една част от проведените турнири не са били включени в официалния календар на Европейския шахматен съюз и спортната федерация не е начислявала и събирала такси за домакинство и други, съгласно Правилата на Съюза.