Осъдиха шахматната федерация, изхарчила 700 бона неправомерно

Българска федерация по шахмат, ръководена от Силвио Данаилов е изразходвала неправомерно поне 684 540 лв. Това става ясно от решение на Софийски градски съд по дело, заведено от Министерството на младежта и спорта срещу шахматната федерация за възстановяване на неправомерно изразходваните средства, се казва в официално съобщение на министерството.

С решение от 04.01.2019 г. СГС като първа инстанция по делото осъжда „Българската федерация по шахмат“ да възстанови на ММС сумата от 395 468 лв., предоставени за организирането и провеждането на Европейско индивидуално първенство за жени в Пловдив през 2014 г. и 289 072 лв., предоставени за организирането и провеждането на Европейски индивидуални купи по шахмат за мъже и жени в Албена/Златни пясъци през 2014 г.

Както е известно, в следствие на проверки на Агенцията за държавна финансова инспекция и Инспектората на ММС, бяха констатирани незаконосъобразно разходвани средства от „Българска федерация по шахмат“ в размер на над 2 млн. лв. в периода 2011-2014 г., в следствие на което бе отказано подновяването на лицензията й. Исковете, по които се произнесе Софийски градски съд касаят сумите, които ММС е изплатила по два договора от 2014 г. „Българската федерация по шахмат“ е осъдена да заплати и деловодни разноски в размер на 45 741,60 лв. ММС е обезпечило своето вземане чрез наложена възбрана върху имот на федерацията, находящ се в гр. София.

Председателят на състава безспорно е констатирал, че са налице доказани „счетоводни нередности“ при ответника, представяне на копия от фактури и платежни документи „в полза не на легитимната международна спортна федерация – сдружението по швейцарското право ЕШС /„Европейски шахматен съюз“/, а на негов фалшив клонинг с подобна фирма – дружество с ограничена отговорност ЕШС, което е регистрирано в офшорната зона на Щата Делауеър, САЩ“.

 „Превеждането на сумите на дружество в офшорна зона очевидно е с цел присвояване на средства като това се потвърждава и от решението на Спортния арбитражен съд“, мотивира своя акт съдебния състав при СГС. Същият не кредитира показанията на Силвио Данаилов, дадени по делото, защото счита, че същия е „заинтересовано лице, тъй като процесните финансови злоупотреби са станали в момент, в който той е бил президент, както на ответника, така и на ЕШС, както и за действията на същия има данни, че са предмет на висящи наказателни разследвания“.

С оглед събраните по делото доказателства и мотиви на съдебния състав на СГС предстои предявяване на претенции за възстановяване на пълната дължима сума от посочената федерация.

В момента лиценз за осъществяване на спортна дейност притежава Българска федерация по шахмат 1928.