САЩ грабна златото в женския хокей след драматични дузпи с Канада

снимка: twitter.com

Женският хокеен отбор на САЩ завоюва златните медали на Зимните олимпийски игри в ПьонгЧанг, след като надви на финала големите съпернички от Канада. Американките за втори път станаха олимпийски шампионки след победа с 3:2, която дойде като следствие от изпълнение на дузпи.

В редовното време двубоят приключи при равенство 2:2. В първата част американките водеха с 1:0, след като Хилари Найт вкара в края при числено преимущество. "Кленовите листа" обаче осъществиха пълен обрат в срещата. Само за една третина Хали Ъруин и Мери Полин дадоха надежди на Канада за олимпийското злато.

Кели Панек обаче бе героят за САЩ в третата част, като отново върна паритета 6 минути преди сирената. В последвалото 20-минутино продължение шансове за гол почти не се откриха пред нито една от двете врати. Канадките играха с 4 хокеистки на леда срещу 3 на САЩ в последната минута, но не успяха да отбележат шампионско попадение.

Така се стигна до изпълнение на дузпи, като двата тима отбелязаха два пъти от пет възможности. Накрая "внезапна смърт" определи шампиона. 

Жоселин Ламоро-Дейвидсън вкара със завидно хладнокръвие, заобикаляйки Шанън Шабадош. Канадката Меган Акоста сбърка и хокеистките на САЩ полудяха от радост след спечелената титла. Канада пък бе обляна в сълзи, след като не съумя да завоюва 5-о поред олимпийско злато в женския хокей. 

Бронзовите медали отидоха при хокеистките на Финландия, които вчера победиха Олимпийските спортисти от Русия с 3:2.