Българин от Русе дебютира в НХЛ!

снимка: twitter.com

22-годишният българин Александър Георгиев ще направи дебюта си в най-силното хокейно първенство в света - американската НХЛ! Роденият в Русе състезател играе на поста вратар и ще стъпи на леда за своя Ню Йорк Рейнджърс в нощта на четвъртък срещу петък от 2:30 ч. в гостуването на Монреал, обяви треньорът Ален Виню.

Георгиев от малък живее в Русия и се състезава за тази страна. До момента той трупаше игрови минути в отбора на Рейнджърс в Лигата за развитие - Хартфорд Уейлърс. Той обаче се представя повече от добре и е бил харесан от треньорския щаб на първия отбор. 

В последните 10 дни Георгиев бе викнат в тима от НХЛ, за да заеме място на резервната скамейка. Това се случи след контузията на стража Онджей Павелец. В 27 от последните 30 срещи на тима от Голямата ябълка на вратата бе титулярът Хенрик Лунквист. Напоследък обаче той се представя колебливо и точно това ще даде шанс на българина да покаже на какво е способен.

"Всичко, което чувам за този млад мъж, е позитивно. Надявам се, че нашият отбор пред него ще играе много здраво. Трябва да бъдем енергични", сподели треньорът на Рейнджърс Ален Виню след тренировката на отбора в сряда, цитиран от "Гонг". 

Иначе Георгиев е роден в Русе на 10 февруари 1996 година, но още когато е на 5, семейството му се мести в Русия. Там той започва да играе хокей на лед за "Пингвините" от Москва, а след това и за Химик. Българинът заиграва професионално във Финландия за тима на ТПС през сезон 2014/2015. Георгиев изигра 2 добри сезона за отбора и след това се пусна в Драфта на НХЛ, където обаче не бе селектиран.

Все пак младият страж бе подпомогнат от съдбата и преди старта на сезона бе поканен на лагер за таланти на Рейнджърс. Ръководството веднага го хареса и му предложи 3-годишен договор. На 18 юли 2017 Георгиев подписа контракта с идеята да играе за тима на Рейнджърс в Лигата за развитие, но ето че сега получава шанс да изгрее на най-високо ниво.