Приключи участието на българите в Сочи

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

С финала на най-престижната дисциплина в олимпийската програма в ски бягането – масовия старт на 50 км свободен стил – приключи и участието на българите в Сочи. Андрей Гридин завърши на 41-во място в изключително тежката надпревара и по този начин изравни най-доброто досега постижение на наш представител в този спорт на Зимната Олимпиада.

След като Веселин Цинзов финишира 41-ви в интервалния старт на 15 км класически стил, днес и Гридин остана на крачка от класиране в топ 40. Това са най-добрите резултати на българските ски бегачи в Сочи 2014.

Александра Жекова по убедителен начин записа най-добрия резултат за България на Олимпиадата, като само ударът на италианката Микаела Мойоли я лиши от медал и я остави на 5-то място във финала на сноубордкроса.

Радослав Янков записа най-добрия резултат в историята на българското представяне на Олимпиада в техничните дисциплини на сноуборда. Янков остана 21-ви в паралелния слалом и подобри постижението си от гигантския – 25-та позиция.

Никола Чонгаров се представи най-добре от българските състезатели по ски алпийски дисциплини. Заради 23-ата си позиция в Суперкомбинацията той дори получи честта да бъде знаменосец на страната ни в церемонията на закриването на Зимната Олимпиада.

4042055

За съжаление на българите, няколко нещастни отпадания им костваха подобни престижни класирания в топ 30 на други дисциплини. Мария Киркова, на която възлагахме най-големи надежди за добър резултат, напусна Сочи 2014 само с 36-та позиция в гигантския слалом, тъй като не завърши в слалома. Георги Георгиев и Чонгаров заслужават поздравления, че все пак участват във всички дисциплини. Стефан Присадов също бе на косъм от добро класиране, но и той нямаше късмет да завърши в гигантския слалом и слалома.

4064147

Биатлонът е най-тъжният спорт за България на Зимната Олимпиада. За съжаление, мъжкият ни отбор се провали в щафетата и не можа да реализира потенциала си, въпреки феноменалното представяне на Красимир Анев. 15-ата позиция можеше да бъде доста по-предна, но няма как да се сърдим за 2-те наказателни обиколки на Иван Златев, който все пак дебютира на Олимпийски игри. Анев и Владимир Илиев не можаха да се представят особено добре в индивидуалните стартове и ще запомнят Сочи с 36-ата и 39-ата позиция в индивидуалния старт. Отчитаме дебюта и на Десислава Стоянова при жените, като в спринта тя влезе в топ 50 с 48-ата си позиция.

4066022

За първи път от 22 години българин стигна до втори скок на голяма шанца в олимпийския турнир по ски скокове. Владимир Зографски преодоля квалификациите в по-престижната дисциплина и в крайна сметка се класира на 39-то място при дебюта си на Зимна Олимпиада.

Станислав Беньов записа най-добрия резултат в кариерата си в едноместната шейна – 38-мо място от 39 участника в Сочи 2014.

4063664

Това е втора поредна Олимпиада за България, в която страната ни не печели медал. За последно в Торино 2006 Евгения Раданова спечели сребро в състезанието по шорттрек на 500 метра, с което увеличи колекцията си на 3 отличия – тя има сребро на 500 и бронз на 1500 метра в Солт Лейк Сити 2002.

Първият в историята на страната ни олимпийски медал е спечелен от легендата в ски бягането Иван Лебанов – бронз в Лейк Плесид 1980 в старта на 30 км.

Следва единствената титла в олимпийската ни история – тази на Екатерина Дафовска в 15-км индивидуален старт от Нагано 1998. В Солт Лейк Сити Ирина Никулчина печели бронзов медал в преследването на 10 км.