Президентът: Можем да развиваме ски като Канада и Австрия

галерия:

снимка: bgolympic.org

Президентът на Република България Росен Плевнелиев се срещна с българските олимпийци на Игрите в Сочи.

Държавният глава проведе едночасов разговор с треньорите и състезателите, в центъра на който беше бъдещето на белите спортове нас. На срещата в един от хотелите в планинската зона на Игрите присъстваха генералният секретар на БОК Белчо Горанов и посланикът на България в Руската федерация Бойко Коцев.

"Не смятам посещението ми в Сочи за политическо, аз съм тук по покана на БОК, с което засвидетелствам уважение към вас като спортисти, спечелили правото да бъдат тук сред най-добрите на планетата и уважение към олимпийското минало и бъдеще в национален и световен мащаб.

Спортът е стратегически важен за всяка една нация и е от огромно значение да определяме точно проблемите, да ги решаваме, за да можем да надграждаме" заяви Плевнелиев. "Спортът възпитава в чувство за отговорност и дълг, а спортистите са тези, които дават модела на младите хора. - каза президентът.

- На Олимпиадата битката вече е за мили секунди, дори за нано секунди, конкуренцията е огромна и е важно да знам вашите проблеми, тревоги, това, което бих могъл да помогна като държавен глава" каза президентът.

Виктор Жеков, треньор и баща на най-добре представилата се на Олимпиадата в Сочи българка сподели, че голямата му тревога е липсата на перспектива пред младите състезатели, които след детска вързаст не виждат смисъл да продължават да се занимават професионално със спорт.

"Държавата, ски-курортите и общините трябва да са съпричастни с нашия труд, да помагат да запазим тези деца за спорта и за бъдещето на България", каза бащата на Сани Жекова.

Треньорът на биатлонистите Георги Фъртунов говори за окаяната база, с която разполагат в този спорт у нас и изяви надежда, че в близко бъдеще нещата ще се подобрят.

"Много важно е да си поставим някакъв ориентир за развитието на зимните спортове. Например: домакинство на голямо състезание - младежки олимпийски игри или европейски младежки олимпийски игри.

Това ще ни послужи като двигател да приемем стратегически мерки за развитието на тези спортове у нас. Но за да си повярваме, първо трябва да го кажем, да го заявим", смята Плевнелиев.

"Ние можем да развиваме зимните спортове както го правят в Австрия, Швейцария, Канада. Аз съм еколог, но не приемам да изграждаме Берлински стени пред нашите планини.

Нека обичаме планините и да се грижам за тях като ги пазим, а не като ги изолираме - призова президентът.

- Ние имаме 600 000 ски-туристи на сезон, а в Австрия например са над 30 милиона. Това е икономика, растеж, бизнес, поминък, благосъстояние. Сега в Истанбул изграждат най-голямото летище на планетата - с шест писти.

Целият свят ще минава през тази аерогара, а от там до Чепеларе, Боровец и Банско е само няколко часа път. Защо да не се възползваме от това." Накрая Плевнелиев се ангажира да осъществи среща с водещите федерации, министъра на спорта, други ресорни министри и общините за включване на стратегически спортни инициативи към програмата 2020.

"Най-важно е да се мисли и работи за бъдещето, за децата на България, които много обичат зимните спортове и ние следва да им създаваме условия да ги практикуват ежедневно", каза накрая президентът Плевнелиев.