Пинтуро показа форма преди Олимпиадата

галерия:

снимка: БТА/AP

Алекси Пинтуро спечели суперкомбинацията в австрийския зимен курорт Кицбюел и записа втората си победа през този сезон в Световната купа.

22-годишният французин финишира с общо време 2:02.70 минути от супергигантския слалом и слалома, за да се поздрави с победата.

Успехът е пети в кариерата на Пинтуро, който през тази година има и три втори места - две в гигантския слалом и едно в суперкомбинацията. Така французинът затвърди впечатленията, че се намира в отлична форма преди зимните Олимпийски игри в Сочи, които стартират на 7 февруари и със сигурност ще гони медал в техничните дисциплини. Преди седмица във Венген Пинтуро грабна победата в слалома и завърши втори в първия старт за суперкомбинация за сезона.

В супергигантския слалом по-рано този следобед Пинтуро беше с 18-то време, но разликите бяха изключително малки. То изоставаше само на 69 стотни от победителя Дидие Дефаго, който обаче не стартира в слалома. Така французинът имаше да наваксва само 64 стотни от Боде Милър, а това не беше проблем за него с оглед възможностите на двамата в техничната дисциплина.

4060741

Втори тази вечер остана Тед Лигети с изоставане от 44 стотни от победителя. Именно американецът спечели първия старт суперкомбинацията във Венген. Трети, на 58 стотни от Пинтуро остана Марсел Хиршер. Австриецът бе едва 56-и след супергигантския слалом и се хвърли с всички сили, за да навакса изоставането си от 1.58 секунда и да се качи на подиума.

Той всъщност финишира четвърти на 1.47 секунди зад Пинтуро, но третият Боде Милър бе дисквалифициран и това придвижи Хиршер напред. За Милър подиумът щеше да е трети този уикенд, но малшансът го връхлетя и той пропусна врата, а това помогна на носителя на големия кристален глобус да съкрати разликата с Аксел Лунд Свиндал в генералното класиране. Норвежецът бе трети след супергигантския слалом, но не завърши слалома.

4060743

Българинът Никола Чонгаров бе 83-и от 84 завършили първата дисциплина по-рано днес. След слалома Чонгара се нареди 35-и с изоставане 7.19 секунди от Пинтуро. 14 души не завършиха слалома, а трима бяха дисквалифицирани.

След победата си Алекси Пинтуро дели първото място в класирането за малкия кристален глобус в дисциплината суперкомбинация с Тед Лигети. Двамата имат по 180 точки.

В генералното класиране за Световната купа първи е Аксел Лунд Свиндалс с 897 точки, а втори след него - Марсел Хиршер с вече 855. Трети е Алекси Пинтуро с актив от 665 пункта.