Дидие Дефаго избухна в Кицбюел

снимка: БТА/AP

Швейцарският ветеран Диде Дефаго спечели супергигантския слалом в австрийския зимен център Кицбюел.

Олимпийският шампион от Ванкувър в спускането спря хронометрите на 1:10.38 минута и остави зад себе си Боде Милър и Аксел Лунд Свиндал, които вчера бяха изместени по подобен начин в спускането от Ханес Райхелт.

Победата за Дефаго е първа през този сезон, общо пета в неговата кариера с втора в дисциплината Супер-Г. До този момент той имаше една победа в Кицбюел - преди 5 години в спускането.

На второ място, само на 5 стотни за швейцареца остана Боде Милър, който и вчера се качи на подиума с третото си място в спускането. Днес американецът бе още по-близо до първа победа от повече от две години, но тя отново му се изплъзна като по чудо.

Третото място делят Аксел Лунд Свиндал и Макс Франц, които записаха равно време - 1:10.53 минута. Пети е французинът Йохан Кларей, а шести се изненадващо се нареди американецът Травис Ганънг, който бе със стартов номер 40.

Миналогодишният носител на Световната Купа Марсел Хирешер остана едва 56-ти с изоставане 1,58 секунда и не можа да вземе точки.

Състезанието бе изключително оспорвано и първите 34-ма се вместиха в разлика от една секунда. Надпреварата бе отложена с няколко часа заради силен снеговалеж през нощта, а в крайна сметка стартът бе преместен на по-ниска височина.

В класирането за дисциплината Супер-Г начело е Аксел Лунд Свиндал с 296 точки, а на второ място излезе победителят от днес Дидие Дефаго със 162 пункта. Трети е друг швейцарец - Патрик Кюнг със 159 точки.

В генералното класиране за Световната купа уверено продължава да води Свиндал с 897 точки, пред Марсел Хиршер със 735 точки и Алексис Пинтуро (Франция) с 569 точки.

Супергигантският слалом от днес е валиден и за суперкомбинацията. Слаломът за нея е по-късно тази вечер.