Петерханзел поведе на Сайнц в рали "Дакар"

снимка: БТА/AP

11-кратният победител в рали „Дакар“ Стефан Петерханзел спечели втория етап на най-известното състезание в света, с което излезе начело в престижния автомобилен клас.

Г-н Дакар, който е живата легенда на ралито, закара своето Мини за най-кратко време от старта в Сан Луис до финала на етапа в Сан Рафаел.

Петерханзел загуби 4 минути в първата отсечка от Росарио до Сан Луис заради спукана гума, но във втория ден компенсира по най-добрия начин и натрупа крехка преднина от 28 секунди пред друга легенда на автомобилните спортове – Карлос Сайнц.

Трети в класирането при автомобилите е Насер Ал Атия, който вече изостава с 4 минути от лидера, но в тази фаза от надпреварата това все още не е фатално. Победителят от първия ден Карлос Соуза прекара кошмарен втори етап, след като получи технически проблем и излезе извън битката.

За съжаление българският екипаж Орлин Алексиев и Пламен Николов също има трудности по трасето към Сан Рафаел. Нашите представители в "Дакар" не бяха сред първите 100 пристигнали в аржентинския град, след като вчера се класираха 58-ми.

При мотоциклетите британецът Сам Съндърланд с Хонда спечели отсечката до Сан Рафаел, с което за първи път записа името си като победител в етап от рали „Дакар“. Той изпревари чилиеца Франсиско Лопес с КТМ и Жоан Бареда Борт с Хонда, който пък се поздрави с успех във вчерашния първи етап.

Бареда Борт продължава да води в генералното класиране в този клас с 2:03 минути преднина пред Лопес.

При АТВ-ата аржентинецът Маркос Патронели наложи доминация още във втория ден, като натрупа аванс от 3:50 минути в генералното класиране спрямо Лукас Бонето. При камионите триумфира Антон Шибалов с Камаз, но Марсел ван Влайт с Ман поведе в генералното класиране.