Българите успешно завършиха 1-ия етап на "Дакар"

снимка: dakarbg.com

Българският екипаж на рали „Дакар“ с пилот Орлин Алексиев и навигатор Пламен Николов изведоха автомобила си Фиат до успешен финал на първия етап от одисеята – от Росарио до Сан Луис, Аржентина.

Алексиев и Николов финишираха за 2:56.16 часа, изминавайки първите 405 километра от маршрута с 56-то време. Тяхното изоставане спрямо победителите в класа на автомобилите бе 35 минути, като най-бърз бе Карлош Соуза с навигатор Мигел Рамальо с Хавал от Португалия.

На втора позиция, на 11 секунди, са представителите на домакините от Аржентина Орландо Теранова с Мини. Катарският ас Насер Ал Атия се нареди на трета позиция, като той също използва автомобил на Мини, но не е част от отбора, а си плаща, за да кара надеждната машина на компанията.

Ал Атия изостана с 47 секунди, но все пак се представи по-добре от други двама фаворити в класа – испанската легенда Карлос Сайнц (СМГ) остана 5-ти на 4:03 минути от победителя в етапа, а Г-н Дакар Стефан Петерханзел – 11-кратен победител – завърши 6-ти с Мини на 4:21 минути от Соуза.

Първи при мотоциклетите е испанецът Жоан Бареда Борт с Хонда, който измина дистанцията до Сан Луис за 2:25.31 часа. Сънародникът му Марк Кома с КТМ завърши втори на 37 секунди, а френският фаворит в този клас Сирил Депре с Ямаха се нареди 3-ти с изоставане от 1:40 минути.

При камионите лидери са руснаците Айрак Мардеев, Айрат Исрафилов и Айдар Беляев. Те преминаха етапа за 2:46.52 часа.

При четириколките първи днес завърши Игнасио Касале от Чили. Неговото време е 2:38.41 часа. Вторият етап на състезанието е от Сан Луис до Сан Рафаел, отново в Аржентина.