Отборни заповеди спряха Петерханзел за 12-та титла

галерия:

снимка: БТА/AP

Скандални отборни заповеди на отбора X-Raid попречиха на легендарният френски пилот Стефан Петерханзел (Мини) да се бори за 12-ата си титла в рали „Дакар“.

Изненадващо преди началото на 12-ия етап между Антофагаста и Ел Салвадор в Чили самият французин разкри пред камерите, че е получил инструкции да не се опитва да изпреварва лидера Нани Рома също с Мини, за да може отборът да се предпази от опасности в пустинята и да изведе три свои автомобила на подиума (трети е Насер Ал Атия).

Самото изказване на Петерханзел също е шокиращо, защото подобни вътрешни инструкции трябва да останат скрити, но явно рекордьорът по етапни победи в „Дакар“ се е почувствал обиден от нареждането да не се бори за титлата.

В последните няколко етапа Петерханзел съкрати изоставането си от Нани Рома от 40 на само 2 минути и се очакваше да го задмине в 12-ия етап. Поради предпоставките за дуел и офанзивни маневри между двамата пилоти на Мини обаче X-Raid са преценили, че за отбора е най-важно да има трима състезатели на подиума, вместо феновете да се наслаждават на финална битка за титлата.

Всичко свърши. Насладихме се на „Дакар“, но отборът ни нареди да не поемаме рискове, което е много разочароващо, защото вече виждахме как тежкият ни труд от близките дни се отплаща“, сподели Петерханзел преди началото на 12-ия етап.

4058331

Изобщо не се насладих на отсечката, защото на практика само се возех, тъй като ми беше наредено да не натискам газта и да не преследвам Нани“, каза французинът след края на етапа в Ел Салвадор.

Първоначално Нани Рома отказваше да признае за нареждането от отбора и се направи на ударен, споделяйки, че е карал на максимума от възможностите си. Той успя да увеличи преднината си спрямо Петерханзел на 5 минути – т.е бе спечелил само около 3 с карането си на предела на възможностите си, докато съперникът му се е „возил“.

Осъзнавайки конфузната ситуация, в която бе поставен, Рома призна в последствие, че отборите заповеди са „неуважителни“ към Стефан Петерханзел. Иначе етапната победа отиде на сметката на Орландо Теранова, за когото това е втори успех в тазгодишния „Дакар“.

Той завърши с 10:57 минути аванс пред Рома и 14:14 пред Петерханзел, с което се доближи само на 7 минути от третото място в генералното класиране, окупирано от друг пилот на Мини – Насер Ал Атия.

В останалите класове също имаше драма - Марк Кома е 99% победител при мотоциклетите, КамАЗ най-накрая свалиха Жерар де Роой от върха при камионите, а Игнасио Касале ще се вози до титлата на финала след отпадане на основния му съперник.