Опънахме се, но паднахме от Полша в Осака

България загуби от Полша последната си среща, играна в Япония от световната волейболна "Лига на нациите" с 1-3 (21-25, 26-24, 18-25, 19-25). "Лъвовете" играха в променен състав спрямо предишните двубои и оказаха сериозна съпротива на водача в класирането.

Пламен Константинов започна с със Светослав Гоцев и Алекс Грозданов като централни блокировачи. Петър Каракашев започна за първи път като либеро за България в официален мач.  Братята Розалин и Николай Пенчев бяха двамата посрещачи.  Диагоналът Николай Учиков и разпределителят Георги Сеганов допълни стартовата шестица. Така селекционерът пусна в игра всички пътували до Япония.

В първия гейм равенството се запази до 4-4. Поляците успяха да дръпнат в следващите разигравания с три точки разлика и успяха да я поддържат, спечелвайки закономерно частта с 25-21.

В началото на втория гейм Пламен Константинов вкара в игра Боян Йорданов на мястото на Николай Учиков. Учиков беше тотално изолиран от поляците в първия гейм, след като успя да реализира само 2 точки от 7 атаки.

Снимка 361193

Източник: fivb.org

Атаките с лявата ръка на Йорданов объркаха противника и българите водеха до първата техническа почивка. Възпитаниците на Витал Хейнен обърнаха резултата за 16-14, но след това последваха най-силните минути на "лъвовете". Николай Пенчев игра много силно в тези моменти. Той завърши с мощна атака по правата изключително важната точка за 19-17, дошла след продължително разиграване. Ники направи и блокада, донесла победната в гейма 26-та точка. Преди това поляците успяха да неутрализират два геймбола.

В третата част имаше равновесие в началото. Между двете прекъсвания поляците увеличиха оборотите и от 8-7 резултатът набъбна на 16-11. В края само силната игра на Боян Йорданов не беше достатъчна за стопяване на разликата и "Дружина полска" затвори частта с 25-18.

Последният гейм си приличаше много с третия. Съперниците ни, със силна игра на блокадата, успяха да натрупат ранна преднина от две-три точки. Поляците започнаха да разгадават атаките на Йорданов. В последните минути Константинов пусна втория разпределител Добромир Димитров и посрещача Димитър Маринков. Но вече липсваше вярата, че може да има обрат. В края разиграванията станаха хаотични, като поляците успяха да спечелят необходимите им точки и да постигнат осма победа от девета мача в "Лигата на нациите".

Българите взеха задължителната победа от Япония в Осака, с което почти сигурно запазват мястото си в лигата и за следващата година.