Олимпиадата на алпийските изненади

галерия:

Зимната Олимпиада в Сочи се оказа по-вълнуваща от очакваното за феновете на алпийските дисциплини, които станаха свидетели на няколко шокиращи резултати. Медалистите бяха изненадващи, като доста от фаворитите или останаха с празни ръце, или трябваше да се задоволят с позиция в подножието на върха.

Коя е водещата нация?

Австрия очаквано спечели най-много медали и титли от Сочи 2014, макар първата от тях да отиде на сметката на човек, който не бе помирисвал успех в Световната купа – Матиас Майер шокиращо стана крал на спускането.

Австрия завърши с 3 златни медала, 4 сребърни и 2 бронзови, като най-близко до тях в класирането по отличия в алпийските дисциплини се нареди САЩ – два триумфа на Микаела Шифрин в женския слалом и на Тед Лигети в гигантския слалом бяха допълнени от 1 сребро и 2 бронза.

Разочарованията

Без съмнение най-големият провал на Сочи 2014 е лидерът във временното класиране за Световната купа Аксел Лунд Свиндал, който не само че не защити титлата си от Ванкувър 2010, но дори остана без медал.

4058486

Норвежецът разочарова тотално феновете си, както и цялата олимпийска делегация на страната, защото с негова помощ скандинавците можеха и да се преборят с Русия за първото място в класирането по медали.

Свиндал остана 7-ми в Супергигантския слалом, където трябваше да защитава златото си отпреди 4 години, 6-ти в Суперкомбинацията и 4-ти в спускането.

4068203

Марсел Хиршер няма много поводи за усмивки след Сочи 2014, след като заложи всичките си карти само на техничните дисциплини гигантски слалом и слалом. В първата остана 4-ти, а в слалома се нареди 9-ти след първия манш. Впечатляващото му второ спускане на пистата му донесе само сребро, защото изоставането му от Марио Мат бе прекалено голямо и грешките на ветерана не бяха толкова фатални, че да го спрат за първия в кариерата му златен олимпийски медал.

4065816

Лара Гут не разочарова изцяло по собствена вина, защото имаше здравословни проблеми в най-неподходящия момент – още след края на първата дисциплина, в която взе участие. Тя спечели бронзо медал в спускането, където триумфираха сънародничката ѝ Доминик Жизен и Тина Мазе (Словения). След това Гут „абдикира“ и остави Швейцария да разчита на други състезатели в битката за медалите.

4051914

Тина Вайратер също бе застигната от болест в най-силния си сезон и не можа да остави отпечатък върху Сочи 2014. Лихтенщайн не можа да се зарадва на успехите на най-добрата си скиорка в последните десетилетия, като в противен случай, страната щеше да е сред водещите нации в алпийските ски.

Изненадите

Шетил Янсруд защити честта на Норвегия с титла в Супер-Г и бронз в спускането в момент, когато звездата Аксел Лунд Свиндал определено разочарова. Италианецът Кристоф Инерхофер се представяше посредствено в Световната купа през сезона, но пък си тръгна от Сочи с бронз и сребро.

4065543

Матиас Майер хвърли бомбата на Олимпиадата с титлата си в спускането, а Андрю Уайбрехт се завърна на голямата сцена с изненадващ сребърен медал в Супер-Г. Швейцарецът Сандро Вилета, автор на само една победа в кариерата си преди Сочи, попречи на хърватската легенда Ивица Костелич да се оттегли със злато и го победи в Суперкомбинацията.

4067390

При жените изненадващ бе поделеният триумф на Тина Мазе и Доминик Жизен в спускането, което се случва за първи път в историята на Зимна Олимпиада. В останалите дисциплини изненади нямаше, но Никол Хосп се превърна в женския вариант на Кристоф Инерхофер и също си тръгна от Сочи с бронз и сребро, без преди това да е правила впечатление в Световната купа.