Норвежец зашлеви големите имена в Суперкомбинацията

галерия:

снимка: БТА/AP

Норвежецът Шетил Янсруд затвърди отличното представяне на скандинавската страна на Зимните Олимпийски игри в Сочи, след като развенча фаворитите и спечели спускането от Суперкомбинацията на Олимпиадата.

Янсруд, който грабна бронзов медал в класическото спускане от Сочи 2014, даде заявка, че ще върне страната си на картата на алпийските ски и ще отхвърли впечатленията, че Норвегия е супер сила само в северните дисциплини.

Янсруд спря хронометрите на 1:53.24 минути и остави зад себе си победителя в последната тренировка преди Суперкомбинацията днес Ондрей Банк от Чехия, който изостана с нищожните 0.14 секунди.

Разликата е незначителна, с оглед на факта, че трасето за спускането в Суперкомбинацията е около 3.5 км. На трета позиция остана олимпийският шампион от Сочи 2014 в класическия старт в дисциплината Матиас Майер (Австрия), чийто пасив бе само 0.37 секунди.

4065547

Фаворитите разочароваха с представянето си в първата част на Суперкомбинацията. Олимпийският шампион в Супергигантския слалом от Ванкувър 2010 Аксел Лунд Свиндал се класира 6-ти с 0.70 секунди изоставане, като даде по-слабо време (освен от скиорите в топ 3) от Александър Аамод Килде (Норвегия) и Макс Франц (Австрия).

4065546

Един от специалистите в Суперкомбинацията – ветеранът Ивица Костелич (Хърватия) – остана 7-ми с пасив 0.93 от Янсруд, но ще има шанса да се пусне в слалома, чиито врати са наредени от баща му Анте Костелич.

Американската легенда Боде Милър отново се провали в Сочи и даде едва 12-то време на 1.43 от лидера, което прави задачата му да вземе медал почти непосилна. Световният шампион в Суперкомбинацията и победител в първия старт от дисциплината за Световната купа този сезон Тед Лигети се класира още по-назад – 18-ти с изоставане от 1.93 секунди.

4065548

Победителят в Суперкомбинацията в Кицбюел преди две седмици Алексис Пинтуро остави още по-лошо впечатление с 23-тото си по сила време на 2.44 секунди от Янсруд. Топ 10 след Костелич допълниха италианецът Кристоф Инерхофер, швейцарецът Карло Янка и Доминик Парис (Италия) заедно с Беат Фойц (Швейцария), които дадоха идентично време на 1.22 от лидера.

Българинът Никола Чонгаров се представи по-слабо отколкото на тренировките, където изоставаше с около 3 минути и половина спрямо най-добрите времена. Този път обаче родният комбинатор се класира на 5.44 минути от Шетил Янсруд и зае 41-ва позиция, но задният му стартов номер 39 предполагаше, че той няма да разполага с писта в идеално състояние.

Другият българин Георги Георгиев също имаше проблеми с намирането на оптимална скорост в началото на пистата, като в крайна сметка финишира с пасив 4.45 спрямо лидера. Той се нареди пред своя сънародник Чонгаров на 38-мо място в класирането, като и двамата ни представители не изпълниха задачата си да влязат в топ 30, за което щеше да им трябва изоставане не по-голямо от 3 минути.