Мексико се оказа малка гара за бразилския експрес

Бразилия надви с убедителното 2:0 Мексико в осминафинал от Мондиал 2018 в град Самара. В герой за своя тим се превърна Неймар в началото на втората част, когато вкара и после в края на срещата, когато проби и сервира на тепсия топката за резервата Фирмино.

Звездата на Селесао активира проклятие, което тегне над "ацтеките" вече три десетилетия. Мексико обезателно излиза от групите на планетарните шампионати вече седем пъти поред, но после походът на отбора секва мигновено на фаза 1/8 финали. Така стана и сега за ужас на мексиканците, които бяха преобладаваща бройка на стадиона в града, който е центърс на руската космическа програма.

Първото полувреме стартира вихрено и за двата тима, като футболистите и на Бразилия, и на Мексико моментално се втурнаха в атака. Акциите на "ацтеките" дори изглеждаха една идея по-опасни, като на върха им неколкократно се оказваха Лосано или Вела.

Нито един от тях нямаше необходимия късмет, като на два пъти изстрели на младия талант на мексиканската формация срещаха телата на бранители. Подобна бе ситуацията на терена и след ударите на Вела.

На отсрещния край от терена Неймар бе непрекъснато "захранван" с подавания от съотборниците си, но за тяхно най-голямо съжаление не желаеше да им върне услугата. Изстрелите на Коутиньо и Паулиньо от средна дистанция пък бяха далеч от истината, като рядко притесняваха перфектния след първите 45 минути Очоа.

Действията в отбрана, от страна на бранителите на Мексико, със сигурност подразниха сериозно звездите на Селесао, като защитниците на Осорио играеха на предела на своите възможност и почти не допускаха грешки.

Само 6 минути след почивката, след като вдигнаха сериозно оборотите, бразилците стигнаха до откриващо попадение. Негов автор стана Неймар, който засече от едва няколко сантиметра разстояние центриране в наказателното поле на съперника. В следващите минути играта загрубя, като бяха показани и редица официални предупреждения.
След 70 минути игра Неймар едва не изпроси червен картон на Лаюн, като бе настъпен извън пределите на терена и започна да се превива агонизиращо. Оказа се, че нарушение на правилата няма, заради което не последва и санкция за мексиканския състезател. Крайното 2:0 оформи Фирмино, разписал се две минути преди последния съдийски сигнал.

Нова промяна в резултата не последва, което означаваше само едно - Бразилия продължава напред, а Мексико, въпреки доброто си представяне в шампионата, се прибира у дома.

Двата отбора са изиграли общо 41 мача помежду си. В тях предимството е категорично на страната на Бразилия с 24 победи, 10 загуби и 7 равенства.