Лудата радост във Франция отне живота на двама, безредиците са масови

Лудите празненства за втората световна титла на Франция завършиха фатално за двама фенове на „петлите“, които загинаха в радостта си за триумфа на Мондиал 2018 след успеха с 4:2 над Хърватия на финала.

Един от привържениците на националния отбор на Франция си счупи врата в Анеси, след като в радостта си реши да се хвърли в минаващ наблизо канал. Опитът му за гмуркане завърши трагично.

В Сен Феликс друг фен пък загина в автомобилна катастрофа, забивайки колата си в дърво. Вниманието му е било отклонено заради празненствата за титлата на „петлите“, предаде Блиц.

Над един милион души ликуваха по улиците на Париж след успеха над Хърватия. Стигна се до безредици, при които буйни фенове чупиха витрини по Шанс-Елизе, задигнаха алкохол от търговски мол, а полицията си разпръсна със сълзотворен газ.

Над 1 милион души излязоха по улиците на триумфиращата държава. А на места радостта от титлата прерасна в безредици. 

Сблъсъци на фенове с полицията имаше в Париж и още няколко града в цялата страна. Десет души бяха арестувани в Марсилия, още осем - в Лион.

Най-малко 30 души разбили магазин за алкохол в центъра на Париж и откраднали вино и шампанско. Според свидетели полицията ги прогонила без да извърши арести.

На остров Корсика привърженици на Хърватия и местни хора се сбили по време на мача, предаде БТВ. От пожарната служба в Аячо съобщиха, че са ги разтървали и няма сериозно пострадали.

Общата оценка на френската полиция е, че празнуващите фенове не са предизвикали сериозни инциденти.