Гришо се издъни още на старта на Ол Инглънд Клъб

Григор Димитров напусна безславно след загуба още в първия кръг на Уимбълдън, нищо че беше супер фаворит на букмейкърите. Родният състезател отстъпи на Стан Вавринка с 6-1 6-7(3) 6-7(5) 4-6, като със сигурност може да съжалява за пропуснатите си шансове в третата и четвъртата част.

Швейцарецът имаше трудности да навлезе в мача, но постепенно намери ритъма си и показа може би най-силното си представяне за годината.

Началото за българина бе повече от добро. При 0-1 и 40-0 Вавринка направи foot fault, след което и двойна грешка. Последва лошо обжалване и две непредизвикани грешки, които дадоха брейкбол на българина. Следващото разиграване протече на втори сервис и видяхме нов аут от швейцареца – 0-2.

Григор затвърди на 30, след което поведе с 30-0 на чужд начален удар след деветата непредизвикана грешка на опонента си. Красив бекхенд по правата му даде нови три шанса за пробив и при третата резултатът стана 4-0 благодарение на брилянтен минаващ от бекхенд.

При 5-1 швейцарецът взе първата точка с великолепен бекхенд по правата, приземил се на линията, но Димитров бе убедителен в следващите разигравания и си осигури два сетбола. Сгреши при първия, но вторият бе реализиран след само 25 минути на корта – 6-1.

Във втората част Вавринка започна също да сервира уверено и в първите 4 гейма никой от двамата не надмина кота 15 в първите четири гейма.

Двойна грешка на Григор направи резултата 0-30 при 2-3, а впоследствие хубав форхенд на трикратният шампион от „мейджъри“ доведе до три брейкбола. Първата бе спасена, но при втората шестият в света не се позиционира добре и не прехвърли мрежата от сечен бекхенд.

Последваха проблеми и за Стан. Добрата защита и търпениото на Димитров му дадоха шанса да поведе с 30-0, но Вавринка обърна. При 40-30 сервиращият пресили свой удар и се стигна до дюс. 224-ият в света получи още два шанса да затвори подаването си, но при третото равенство Григор отново записа чудесен бекхенд уинър и стигна до точка за пробив. Прекрасно стоп воле направи резултата 4-3.

Двамата влязоха в добър ритъм на начален удар, но при 5-6 и 15-15 Димитров допусна двойна грешка, а впоследствие съперникът му изпълни страхотен бекхенд по правата и си осигури два сетбола. При първия Вавринка прати топкатав аут, а при втория Григор се придвижи много добре по корта и изравни от форхенд. Стабилно представяне в следващото дълго разиграване даде аванс на шестия поставен, а точка по-късно сетът влезе в тайбрек.

Григор Димитров стартира с минибрейк, дошъл след чудесна къса, но двойна грешка доведе до 1-1. Стан натисна и предизвика опонента си да сгреши, благодарение на което поведе с 2-1. Минипробивите продължиха до 2-2, преди Вавринка да спечели първи подаването си – 3-2. При 3-3 българинът опита отново да се придвижи в удобна позиция за форхенд, но не го стори достатъчно бързо и отново се пречупи. Швейцарецът не допусна грешка на свой сервис и получи 3 сетбола. При първия Григор не намери корта – 6-7(3).

При 1-0 Григор се защитаваше по великолепен начин и при 30-15 върна почти невъзможна точка, за да даде шанс на съперника си да сгреши от смач – два брейкбола. При втория Вавринка намери топката с рамката на ракетата си и родният състезател поведе с 2-0.

Непредизвикана грешка на №6, последвана от дълбок удар на противника му направиха резултата 0-30, а точка по-късно се стигна и до два шанса за рибрейк. При първия Димитров изпълни добър начален удар, а при втория Стан сгреши. Нови два умели сервиса помогнаха на българина да затвърди – 3-0.

През целия мач Григор тормозеше съперника си със сечени бекхенди и два такива му осигуриха нов брейкбол, но Вавринка проведе перфектно разиграване и изравни за дюс. При равенството обаче Димитров изпълни перфектен минаващ удар от движение и отново поведе. Все пак трикратният шампион от турнири от Големия шлем записа няколко убедителни сервиса и се измъкна.

При 5-3 първата ни ракета получи шанса да сервира за сета. Изостана с 0-30 след две мрежи. Намали с ас, но след това направи непредизвикана грешка и опонентът му получи две възможности да остане в сета. Още при първия не намери добре топката – 5-4.

При 15-15 в следващия гейм мрежата помогна на българина, а след това видяхме и двойна грешка от ракетата на противника му, която доведе до два сетбола. И в двата случая обаче Вавринка намери линията от начален удар и прати сета в тайбрек.

Първият минипробив бе на сметката на българският състезател, след като противникът му сгреши от форхенд – 2-0. Преднината обаче не просъществува дълго и се стигна до равенство след неуспешен опит за къса. При 3-3 Димитров реши да обжалва решение на лайнсмена и това доведе до нов аванс от минибрейк. Този път той бе заличен още по-бързо и дори се стигна до обрат след две непредизвикани. Швейцарецът си изработи два мачбола, но също загуби подаването си при първия. Втория бе на начален удар на съперника му, но Вавринка изпълни брилянтен минаващ удар от неудобна позиция и поведе с 2-1 части.

Две непредизвикани грешки на Стан Вавринка при 1-1 и 15-15 дадоха два шанса на българина за ранен пробив в четвъртата част. В този момент обаче сервиращият се разигра и показа някои великолепни отигравания, с които се измъкна.

След труден сервис гейм Григор също получи шанс за пробив, благодарение на нова непредизвикана грешка на опонента му при 30-30, но върна жеста и се стигна до дюс. Два начални удара в тялото спасиха швейцареца.

До 5-4 двамата успяваха да удържат подаванията си, но принуден да сервира за оставане в мача Димитров допусна три непредизвикани грешки и даде два мачбола на съперника си. Първият бе спасен след колебливо излизане на мрежата, което Вавринка не успя да преодолее. Вторият се игра на втори сервис и Стан се възползва – 1-6 7-6(3) 7-6(5) 6-4.

TennisKafe.com