Мароко бори САЩ, Мексико и Канада за Мондиал 2026 с интересен аргумент

галерия:

снимка: twitter.com

Футболната федерация на Мароко внесе във ФИФА доклад с дължина 193 страници, в който излага аргументите си за отправената оферта за домакинство на световното първенство по футбол през 2026 година. Това се явява и първата оферта, а второто предложение за домакинство е обща кандидатура на САЩ, Мексико и Канада.

Мароканците обаче излагат силни тези защо Мондиала трябва да се проведе именно в африканската страна. Изключително ниският процент на убийствата и много малко притежание на оръжие са причините, които карат ФИФА да се замисли за безопасността на световното първенство, което ще е първото в историята с 48 отбора. В това отношение африканците имат далеч по-големи преимущества от американските страни, които са разтресени от масови убийства и престъпления.

В документа Мароко споменава още, че е "една от най-безопасните държави в света" и ще предложи "идеална атмосфера на сигурност" по време на Мондиала, съобщава "ВВС".

Нивото на убийство в страната е с много нисък процент - 3 от 100 хиляди души, докато в САЩ, например, то е 5,3 на 100 хиляди. Мексико пък е с много негативен рейтинг в това отношение - 21 на 100 хиляди души са убивани през 2017 г.

ФИФА ще определи победителя през месец юни 2018 година.