УЕФА продължава с реформите в евротурнирите

УЕФА продължава с големите промени във форматите на Шампионската лига, Лига Европа и Суперкупата на Европа. Европейската футболна централа обяви няколко нови промени, които ще влязат в сила от следващия сезон.

Най-важната от тях е свързана с четвъртата смяна, с която треньорите ще разполагат в продълженията на срещите от елиминационната фаза. Групата от състезатели в трите турнира вече ще бъде 23 футболисти, а не 18, както сега. Това дава по-голяма свобода на треньорите за смени.

Въвеждат се и нови начални часове. Повечето двубои в Шампионската лига ще започват в 22:00 часа българско време. По време на груповата фаза обаче две срещи във вторник и две в сряда ще стартират в 19:55 часа. Всички мачове от последния кръг ще се играят по едно и също време. 

Срещите в Лига Европа до 1/8-финалната фаза включително ще започват в 19:55 и 22:00 часа. Двубоите от 1/4-финалите, 1/2-финалите и финала ще са с начален час 22:00. 

Мачът за Суперкупата на Европа ще стартира по същото време. Тази година той ще се състои на 15 август в Естония. 

След груповата фаза на Шампионската лига и Лига Европа всеки отбор ще може да картотекира трима нови играчи. 

Отбор, който е печелили три пъти поред Лига Европа, или е вдигал трофея общо пет или повече пъти, ще може да носи специална емблема на екипите си, както е и в Шампионската лига. За следващия сезон такова право ще има единствено Севиля, който е петкратен победител в надпреварата.