Петерханзел с рекордна етапна победа в "Дакар"

снимка: БТА/AP

11-кратният шампион в рали „Дакар“ Стефан Петерханзел постигна рекордна 64-та етапна победа в най-престижната и мащабна офроуд надпревара в света, след като измина дистанцията между чилийските градове Калама и Икике за най-кратко време.

9-ата отсечка от тазгодишното издание на „Дакар“ бе дълга 459 километра, като Петерханзел успешно прекара своя автомобил Мини през пясъчните дюни на пустинята Атакама. Времето на френската легенда в пилотирането бе 4:17.53 часа, като той бе със 7 минути по-бърз от катареца Насер Ал Атия, също с Мини.

На трета позиция в 9-ия етап финишира временния водач в генералното класиране Нани Рома (Испания), чиято преднина на върха в класа вече е съкратена с 13 минути след етапната победа на Петерханзел.

Французинът е втори в генералното класиране с 12 минути пасив спрямо Рома, а на трето място е Орландо Теранова, който обаче е далеч пазад с 54:33 минути изоставане. Аржентинецът остана 4-ти в днешния етап, но каквото и да прави оттук нататък, едва ли ще се включи в битката за титлата, която остава изцяло между Рома и Петерханзел.

Холандецът Себастиан Хюсеини спечели етапа в клас АТВ със своята машина Хонда, но остава на 3:07 часа закъснение от лидера в генералното класиране Игнасио Касале от Чили. Основният конкурент на водача е друг представител на Латинска Америка – Серхио Лафуенте от Уругвай, който изостава с 22 минути.