Лъснаха нови далавери на шахматните схемаджии начело със Силвио Данаилов

Изпълнителният директор на шахматен клуб „Левски“ Николай Тодоров разкри нови схеми, по които през последните години българският шахмат е бил източван от Силвио Данаилов и хората около него. В профила си във фейсбук Тодоров разказва какво е участието на изпълнителния директор на Българската федерация по шахмат Николай Велчев, които натрупва състояние докато е на поста.

"Напоследък дочувам вопли от кръга около БФШ (в несъстоятелност), че виждате ли, Велчев бил жертва, цялата далавера я бил направил Данаилов, Велчев бил прост изпълнител, пише Николай Тодоров. - Виновен бил Данаилов, както преди бил виновен Сергиев (Стефан Сергиев, бивш председател на федерацията б.р.) и както ще е виновен Ив. Генов (Иван Генов, изпълняващ длъжността председател след опита на Силвио Данаилов да се оттегли, за да избяга от отговорност б.р).

Да, ама не! Фактите сочат друго. По време на председателството на ЕШС от Данаилов, секретар на съюза е сърбинът Владимир Шакотич. С неговия подпис са всички издадени фактури за БФШ, а с подписа на Н. Велчев са всички преводи към офшорката. Между Велчев и Шакотич има бизнес връзка. От 2012 те са съдружници във фирма „Прайд спорт“ ООД за продажба на спортни стоки заедно с Ж. Шекарич. Всъщност последният е дал всички свои права на Шакотич с пълномощно. Управител на фирмата е Христо Н. Велчев, син на Н. Велчев. На 8.01.2015 г. Шакотич прехвърля своите дялове на Н. Велчев и с тях той придобива мажоритарен дял, а на 23.01.2017 г. (тази година!) Н. Велчев купува от Шакотич останалите дялове и е вече 100% собственик на фирмата.

В тези операции няма нищо незаконно, но доказва топлата връзка на Велчев и Шакотич. Велчев прави преводи към фалшива сметка на ЕШС по фактури, издадени и подписани от Шакотич. Те са близки, с постоянни контакти. Тоест Велчев с абсолютна сигурност знае, че парите от проектите на ММС всъщност не са постъпвали в ЕСШ, а в частна сметка. За „играта“ на Велчев говорят фактите, че по едно и също време той превежда пари в официалната сметка на ЕШС, и в офшорката. Като директор на турнирите пише регламенти с посочена официалната сметка на ЕШС, но отчита разходи по проектите в ММС с преводите към офшорката. Съотношението е 20 хиляди към 2 милиона, в полза на офшорката разбира се...

Грубата атака към министър Кр. Кралев през 2016 г. за базите на футболния ЦСКА беше „приписана“ на Данаилов и едва ли не на Веско Топалов, но е факт, че управител на „Фондация Веселин Топалов“ е Мая Велчева, снаха на Н. Велчев. За времето на далаверите партидата на Н. Велчев в имотния регистър „набъбва“ с апартаменти в София и по морето, с офиси и земи.

Дай, Боже, всекиму! Но със заплата от БФШ сметките не излизат, и Велчев твърди, че взел изгодни заеми. Хубаво, но пък се знае, че на някои шахматни хора, изпаднали в затруднение, Велчев е дал заеми – с идеята да упражнява влияние над тях... На практика Н. Велчев от дълго време и до днес работи напълно неконтролируемо в БФШ (в несъстоятелност). Има множество сигнали, че пари от спонсори, дори за деца, превеждани в БФШ, не са стигали до тях... Не ми се мисли какво ли още ще излезе, ако се направи една истинска ревизия във фалираната умишлено федерация?!“, завършва Тодоров".

В момента Българската федерация по шахмат е изключена от Европейския шахматен съюз, а се чака решението на етичната комисия към Международната федерация (ФИДЕ), като най-вероятно ще бъде изхвърлена и оттам. Централата има да връща и над 2 млн. лв. на държавата, след като беше констатирано, че те са изразходвани неправомерно.