Лигети спечели във Венген, пробив за Чонгаров

галерия:

снимка: БТА/AP

Американецът Тед Лигети демонстрира отлична форма преди старта на Зимните Олимпийски игри в Сочи 2014, след като спечели първата за сезона в Световната купа Суперкомбинация (слалом + спускане) в швейцарския център Венген.

Лигети, който е специалист в скоростните дисциплини, заложи на силно каране във втория манш, за да излезе начело пред Алексис Пинтуро (Франция). Победителят след слалома в първия манш остана на 0.22 секунди след американеца и трябваше да се задоволи с втората позиция.

На трето място след Пинтуро изненадващо финишира хърватинът Натко Зрънчич-Дим, който защити честта на страната си след нещастното отпадане още в първия манш на един от фаворитите – Ивица Костелич.

Лидерът в генералното класиране за Световната купа Аксел Лунд Свиндал даде най-доброто време в спускането, но остана 5-ти като цяло заради по-слабото си представяне в слалома. Друг американец – Боде Милър – успя да се нареди на 9-то място, с което за 4-ти път през сезона се намести в топ 10 на кръг от Световната купа.

4058483

Алексис Пинтуро

За Лигети това е победа номер 20 за Световната купа, но първа в Суперкомбинацията, като останалите му 19 са били в гигантския слалом. За първи път от над 4 години той се качва на подиума в друга дисциплина извън гигантския слалом.

Лигети обаче е световен шампион от 2013-та година в Суперкомбинацията и триумфът му днес го прави претендент за олимпийското злато в Сочи.

4058485

Българинът Никола Чонгаров се представи отлично във Венген, като даде 33-то време по-силната си дисциплина слалом и намери място във втория манш. Той завърши с общо 8.88 секунди изоставане спрямо победителя Лигети и зае 37-ма позиция в крайното класиране на Суперкомбинацията.

4058486

Аксел Лунд Свиндал

Благодарение на днешната си победа Тед Лигети събра 433 точки за Световната купа, като продължава да заема 3-то място в генералното класиране. Алексис Пинтуро го следва плътно с 406 пункта на 4-ата позиция, а лидер вече е Аксел Лунд Свиндал с 697 точки.

Марсел Хиршер, който е специалист в техничните дисциплини, не се включи в Суперкомбинацията и остава с 675 точки, вече на второ място.