Кома властва в "Дакар", КамАЗ най-накрая лидер

галерия:

снимка: БТА/AP

Испанският пилот на КТМ Марк Кома постигна 3-ата си етапна победа в рали „Дакар“, след като спечели най-дългата отсечка (става въпрос за дължина на състезателния маршрут, без лиазони) от Антофагаста до Ел Салвадор в Чили.

11-ият етап се оказа решителен за битката в класа на мотоциклетите, защото преднината на Марк Кома в челото на генералното класиране вече е цели 37 минути пред най-близкия му преследвач Жоан Бареда Борт с Хонда.

605-километровата дистанция бе измината за 6:36.08 часа от победителя, докато на втора позиция завърши френският шампион от миналата година Сирил Депре, който обаче рано-рано през 2014-та загуби шансове за защита на трофея. Трети остана друг французин – Оливие Пен, чийто пасив бе 5:28 минути.

В генералното класиране води Кома с 37:36 минути пред Жоан Бареда Борт, докато на трета позиция е Жорди Виладомс с КТМ, който обаче е на цели 1:52.56 часа от лидера.

4058339

В класа на четириколките също имаше драма, след като Серхио Лафуенте трябваше да прекрати участието си в „Дакар“ заради проблем с двигателя и на практика предостави на тепсия победата на Игнасио Касале, който стана още по-убедителен лидер.

Чилиецът спечели за 6-ти път през тази година, завършвайки с 5 минути по-добро време от Виктор Лосис и 19 минути пред Рафал Соник. Полякът вече е на втора позиция в генералното класиране, но изоставането му от лидера Касале е 1:04.32 часа, докато трети е Себастиан Хюсеини на 5:34 часа.

4058341

Андрей Каргинов с КамАЗ спечели 11-ия етап и с 4-ата си победа през тази година най-накрая измести досегашния водач Жерар де Роой (Ивеко) от първото място в генералното класиране. На второ място в Ел Салвадор пристигна Едуард Николаев, а трети остана именно де Роой на цели 15:51 минути от победителя.

Така при оставащи 2 етапа до края на „Дакар“ Каргинов е начело със 7:56 минути аванс пред де Роой, а трети е миналогодишният победител Николаев на 1:35 часа пасив.